Η Facebook απολογήθηκε για την παραπληροφόρηση ερευνητών στους οποίους παρείχε λανθασμένα ή ατελή δεδομένα για χρήση σε έρευνα που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλοεπιδρούν σε αναρτήσεις και συνδέσμους εντός της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, τα στοιχεία που παρείχε η Facebook περιλάμβαναν πληροφορίες για σχεδόν τους μισούς χρήστες της πλατφόρμας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι για όλους.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι μέλη της ομάδας «Open Research and Transparency» του Facebook επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ερευνητές την Παρασκευή και ουσιαστικά απολογήθηκε για το συγκεκριμένο λάθος. Από την πλευρά τους ορισμένοι εκ των ερευνητών αναρωτήθηκαν αν επρόκειτο απλά για λάθος ή για ηθελημένη κίνηση που στόχο είχε να κάνει σαμποτάζ στην έρευνα.

Το πρόβλημα με τα δεδομένα αρχικά αποκαλύφθηκε από ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο στην Ιταλία, ο οποίος συνέκρινε μία αναφορά του Facebook που είχε δημοσιευτεί τον Αύγουστο με τα δεδομένα που παρείχε η εταιρεία στους ερευνητές. Σύμφωνα με τους Times τα δεδομένα των δύο πλευρών απλά δεν ταίριαζαν.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στη New York Times ότι το λάθος ήταν αποτέλεσμα τεχνικού προβλήματος, ότι ενημερώθηκαν οι συνεργάτες για αυτό και ότι εργάζονται με τους ερευνητές για την επίλυσή του.

Τα στοιχεία που είχε στα χέρια του ο Ιταλός ερευνητής αφορούσαν το περισσότερο προβεβλημένο περιεχόμενο στο News Feed μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, φέτος, δηλαδή για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, οι Times αποκάλυψαν ότι το Facebook είχε «κλείσει» μια αναφορά σχετικά με το πρώτο τρίμηνο που απεικόνιζε την εταιρεία με ένα πολύ λιγότερο κολακευτικό τρόπο.

Επιπλέον, τον Αύγουστο, η Facebook απέκλεισε από τα δεδομένα της πλατφόρμας ακαδημαϊκούς ερευνητές από το Ad Observatory του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αφού ένα plug-in των ερευνητών εντόπιζε σημαντικά προβλήματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η συγκεκριμένη έρευνα αποδείκνυε ότι το Facebook απέτυχε να αποκαλύψει ποιος πλήρωνε για την προβολή πολιτικών διαφημίσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία