Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά η Wall Street, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τους δείκτες πλέον να επιβεβαιώνουν ότι ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά (από το 1945) ο χειρότερος μήνας του έτους.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,84% στις 34.577 μονάδες, με τον S&P 500 να κλείνει κατά 0,57% χαμηλότερα στις 4.443 μονάδες. Πτωτικά κατά 0,45% έκλεισε ο Nasdaq στις 15.037 μονάδες.

Από την αρχή του Σεπτεμβρίου οι δείκτες της Wall Street σημειώνουν απώλειες κοντά στο 1%, ακόμη δηλαδή ελεγχόμενες ώστε να χαρακτηριστούν ως μια διόρθωση. Αυτό που προβλημάτισε όμως σήμερα ήταν ότι ενώ άρχισαν τις συναλλαγές με σημαντικά κέρδη, μόλις ένα ημίωρο συνεδρίασης ήταν αρκετό για να γυρίσει σε αρνητικό το κλίμα.

Άλλωστε, τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,3% σε ετήσια βάση, αντί του εκτιμώμενου 5,4%, προσέφεραν κάποια ανακούφιση. Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούλιο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% αντί του προβλεπόμενου 0,4%, όταν η αύξηση του τον περασμένο μήνα είχε φτάσει το 0,5%.

Η Federal Reserve, η οποία συνεδριάζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου έχει θέσει δύο βασικές παραμέτρους που κρίνουν την πολιτική της. Ο ένας είναι ο πληθωρισμός και ο άλλος η αγορά εργασίας. Αν και η αγορά εργασίας δεν βρίσκεται στο επίπεδο που έχει στοχεύσει, από τον περασμένο Απρίλιο ο πληθωρισμός κινείται πολύ πάνω από τον στόχο, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για σύσφιξη της πολιτικής (tapering).

Βέβαια, το 5,3% σε ετήσια βάση πάλι παραμένει πάνω από το στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση, επομένως το επικρατέστερο σενάριο είναι το tapering να συζητηθεί, αλλά η τελική απόφαση να ληφθεί σε επόμενες συνεδριάσεις.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ο μετοχές που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη σημείωσαν πτώση. Η Bank of America οδήγησε χαμηλότερα τον τραπεζικό κλάδο, όπως και η General Electric τις βιομηχανικές μετοχές. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν μετά την αποκάλυψη του νέου iPhone 13 στην ετήσια εκδήλωση

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street