Το ενδεχόμενο να τρέξει το «πράσινο μέτρο» του Κομφούζιο την επόμενη προγραμματική περίοδο άφησε ανοιχτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο δεν υπάρχει διαθεσιμότητα κονδυλίων. Εξετάζεται όμως να τρέξει αυτό το «πράσινο» μέτρο και για το βαμβάκι στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να καταβληθεί ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων από τον κοροναϊό στους βαμβακοπαραγωγούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι βαμβακοκαλλιεργητές επωφελήθηκαν από ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω του ΥΠΟΙΚ (επιστρεπτέες προκαταβολές). Συγκεκριμένα, το σύνολο του ποσού που δόθηκε ως επιστρεπτέα προκαταβολή στους παραγωγούς βαμβακιού είναι  47.656.815,43 ευρώ».

Παρόλα αυτά αναγνωρίζει ότι σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, προκύπτει ότι από το 2016 έως το 2020 η τιμή του βαμβακιού κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με μικρές αποκλίσεις, ενώ η μείωση για το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι της τάξεως του 6,8%.

Σε ότι αφορά την ένταξη του βαμβακιού στα προγράμματα AGRO 2 τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ εξασφάλισε «την ένταξη του βαμβακιού του AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ (εντός του 2022) με προϋπολογισμό 40 εκ ευρώ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO