Πάνω από 140 πρώην ηγέτες από όλο τον κόσμο, αλλά και Νομπελίστες, συνυπογράφουν επιστολή προς τη γερμανική κυβέρνηση, με την οποία ζητούν να αποδεχτεί την άρση της πατέντας των εμβολίων για να ενισχυθεί η παγκόσμια παραγωγή και προσφορά εμβολίων, σε ένα διάστημα που η πανδημία έχει αναζωπυρωθεί.

Η Γερμανία, όπου εδρεύει η BioNTech, ήταν από τις χώρες που έχουν εναντιωθεί στην πρόταση για την άρση της πατέντας των εμβολίων, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγή εμβολίων. Η επιστολή, λοιπόν, καλεί το Βερολίνο να αλλάξει στάση επισημαίνοντας πως «είναι ζωτικής σημασίας να παρακαμφθούν τα μονοπώλια των εμβολίων, να μοιραστεί η τεχνολογία των εμβολίων και να ενισχυθούν τα επίπεδα παραγωγής»

Η επιστολή εστάλη εν όψει της νέας συζήτησης που θα διεξαχθεί για το ακανθώδες αυτό θέμα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τουλάχιστον εκατό χώρες διεθνώς να έχουν εκφράσει τη στήριξη τους. Μεταξύ αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία. Φέρει δε, τις υπογραφές μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας κοινότητας όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, Μέρι Ρόμπινσον και Χοσέ Ζαπατέρο, αλλά και προσωπικοτήτων βραβευμένων με Νόμπελ, όπως ο Γιόζεφ Στίγκλιτς (Οικονομίας), η Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί και ο Μάικλ Χιούτον (αμφότεροι με Νόμπελ Ιατρικής).

«Έχοντας βοηθήσει να δημιουργηθεί η πιο επιτυχημένη τεχνολογία εμβολίων κατά της Covid-19 επιτρέποντας να παρακαμφθούν τα φαρμακευτικά μονοπώλια και επιμένοντας η τεχνολογία τους να μοιραστεί, η Γερμανία θα έχει την ικανότητα να βοηθήσει να τερματιστεί η πανδημία» επισημαίνει το κείμενο.

Το ενδιαφέρον δε, είναι πως αν και η επιστολή είχε βασικό αποδέκτη την Καγκελάριο Μέρκελ απευθύνεται επίσης και στους επίδοξους διαδόχους της, δεδομένου πως σε λίγες ημέρες διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές. Έτσι, Άρμιν Λάσετ (Χριστιανοδημοκράτες), Όλαφ Σοτλς (Σοσιαλδημοκράτες) και Αναλένα Μπέρμπροκ (Πράσινοι) καλούνται επίσης να λάβουν θέση, να δηλώσουν πως είναι θετικοί υπέρ της πρωτοβουλίας προς όφελος της ανθρωπότητας και να δεσμευτούν στην υιοθέτηση της στο πλαίσιο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, όποια κι αν είναι η σύνθεση της.

«Τα πνευματικά δικαιώματα αφαιρούν σήμερα από τον κόσμο σε όλο τον πλανήτη πρόσβαση σε επιστήμη που μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Είναι καιρός η Γερμανία να μοιραστεί την τεχνολογία των εμβολίων και να ενωθεί με τον υπόλοιπο κόσμο αποδεχόμενη το προσωρινό waiver που συζητά ο ΠΟΥ» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κύριος Στίγκλιτς, ο οποίος και σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει καταγγείλει δημοσίως την Καγκελάριο Μέρκελ ως «το πιο σημαντικό εμπόδιο» για να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το think tank Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής, η τεράστια επιτυχία του εμβολίου των BioNTech/Pfizer και τα υπέρογκα κέρδη που αποφέρει σημαίνει πως η βιοτεχνολογική εταιρεία από μόνη της μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έως και κατά 0,5% μέσα στη φετινή χρονιά. Και βέβαια τα κέρδη αυτά θα συνεχίσουν αυξάνονται, καθώς ήδη υπάρχουν υψηλές παραγγελίες για εμβόλια για την επόμενη χρονιά και πέρα από αυτή…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους