Η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 οδήγησε επιπλέον 31 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια φτώχεια, αντιστρέφοντας την παγκόσμια πρόοδο για την εξάλειψη της φτώχειας κατά τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την πέμπτη ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Η έκθεση – η οποία εξετάζει την παγκόσμια πρόοδο όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια, τη μείωση της φτώχειας και άλλα θέματα υγείας – διαπίστωσε επίσης ότι η πανδημία οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των συνηθισμένων ποσοστών εμβολιασμού στην παιδική ηλικία, διεύρυνε το χάσμα εκπαίδευσης μεταξύ φτωχών και πλούσιων εθνών και αύξησε τις ανισότητες στην υγεία.

Η έκθεση καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να πραγματοποιήσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την κατασκευή εμβολίων και την ενίσχυση της υποδομής δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας.

H Covid οδήγησε σε μια «σημαντική» ανατροπή σε μια σειρά παγκόσμιων προσπαθειών για την υγεία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Γκέιτς, Μαρκ Σούζμαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.

«Αντί να βγάλουμε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, 31 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, είπε. «Βλέπουμε επίσης στασιμότητα στη βελτίωση και σε άλλους δείκτες, από την κακοποίηση και τη διατροφή έως μερικές από τις προκλήσεις στην εκπαίδευση».

Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια, το οποίο ορίζεται ότι ζει με 1,90 δολάρια την ημέρα, έχει μειωθεί από το 37% στο 9% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η μείωση των επιπέδων φτώχειας έχει σταματήσει και είναι πιθανό να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τα επόμενα χρόνια καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, σύμφωνα με την έκθεση.

«Με την πλειοψηφία των πλούσιων χωρών να έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό, οι περισσότερες από αυτές θα έχουν ανάκαμψη στο κατά κεφαλήν εισόδημα πριν από την κρίση φέτος», είπε. «Αλλά μέχρι το επόμενο έτος, τα δύο τρίτα των αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι ακόμα κάτω από το κατά κεφαλήν 2019 … και ορισμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν πολλά ακόμη χρόνια πριν επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019».

Οι ανισότητες εμβολίων που παρατηρούνται παγκοσμίως είναι μια «βαθιά ηθική οργή», ανέφερε η έκθεση και αυξάνουν τον κίνδυνο οι χώρες και οι κοινότητες υψηλού εισοδήματος να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την Covid ως μια άλλη «επιδημία φτώχειας» ή «όχι το πρόβλημά μας».

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα επιβραδύνουν επίσης την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων – τόσο στις φτωχές όσο και στις πλούσιες χώρες – καθώς οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, σύμφωνα με τον Suzman.

«Από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν [κατά τη διάρκεια της πανδημίας], 13 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας παγκοσμίως χάθηκαν από γυναίκες παρά από άνδρες», είπε. «Οι γυναίκες φέρουν επίσης το βάρος των ευθυνών φροντίδας σε πλούσιο και φτωχό κόσμο»

Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες, η πανδημία είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερα παιδιά να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν από ασθένειες που θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό εξαλειμμένες, πρόσθεσε ο Suzman.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι τα παγκόσμια ποσοστά για τακτικά εμβόλια παιδικής ηλικίας, όπως η ελονοσία, μειώθηκαν πέρυσι κατά 7% σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2005.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα