Η συνεργασία στο εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της ρύπανσης από πλαστικά, ένα από τα πιο εμφανή και επίμονα περιβαλλοντικά προβλήματα του σήμερα.

Αυτό ήταν το μήνυμα αρκετών ομιλητών σε μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκε από την UNCTAD, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Στην εκδήλωση δόθηκε έμφαση στο πού και το πώς οι εμπορικές πολιτικές σχετίζονται με τη ρύπανση από πλαστικά και στην ανάγκη για ισχυρότερες διεθνείς προσπάθειες και συνεργασία για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, μεταξύ άλλων μέσω μιας προτεινόμενης νέας παγκόσμιας συνθήκης στο πλαίσιο της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

«Το πλαστικό είναι παντού. Είναι μια πολύπλευρη, μεγάλη επιχείρηση », δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της UNCTAD, Ιζαμπέλ Ντουράντ. «Το παγκόσμιο εμπόριο πλαστικών αξίζει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και σχεδόν κάθε χώρα εμπλέκεται».

Η παγκόσμια οικονομία που εξαρτάται από τα πλαστικά παράγει μεγάλους όγκους πλαστικών απορριμμάτων. Το 2020, τα πλαστικά απόβλητα ανήλθαν σε 367 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, με 8 έως 12 εκατομμύρια μετρικούς τόνους να καταλήγουν στους ωκεανούς.

Περίπου το 75% όλων των πλαστικών που έχουν παραχθεί ποτέ έχουν γίνει απόβλητα, μια τάση που μπορεί να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση, την αντικατάσταση, τη συλλογή, την ανακύκλωση και τη βιώσιμη διάθεση των πλαστικών με εναρμονισμένους παγκόσμιους κανόνες παγκοσμίως.

Οι εμπορικές πολιτικές μπορούν να αποτελέσουν όχημα αλλαγής

Η κ. Ντουράντ είπε ότι η συνεργασία στο εμπόριο μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της απειλής της πλαστικής ρύπανσης επειδή «το εμπόριο συμβαίνει σε κάθε βήμα του κύκλου ζωής των πλαστικών, από τις εισροές ορυκτών καυσίμων, έως τα ενδιάμεσα προϊόντα, τα τελικά προϊόντα και ακόμη και τα απόβλητα ».

Περιέγραψε πώς οι πολιτικές και οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και την ανάπτυξη μπορούν να αποτελέσουν βασικά οχήματα για αλλαγή στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

«Οι πολυμερείς εμπορικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εθνικοί κανονισμοί, οι απαγορεύσεις, οι φόροι και άλλοι μηχανισμοί που προορίζονται για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης καθορίζονται με δίκαιο, αμερόληπτο και διαφανή τρόπο», είπε.

Επίσης, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συμβάλουν στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων καυσίμων που οδηγούν σε χαμηλές τιμές πρωτογενών πλαστικών, πρόσθεσε η κ. Ντουράντ.

Υποστήριξη διεθνών προσπαθειών

Το 15ο τετραετές συνέδριο της UNCTAD (UNCTAD15) που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου, με οικοδεσπότη τα Μπαρμπάντος, θα προσφέρει στις χώρες την ευκαιρία να συζητήσουν πώς να αποσυνδέσουν την οικονομική ανάπτυξη από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος μέσω καλύτερων εμπορικών και αναπτυξιακών πολιτικών.

Καθώς οι χώρες ενισχύουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών απειλών, η UNCTAD τις υποστηρίζει με διάφορους τρόπους.

Αναπτύσσει την πρώτη βάση δεδομένων εμπορικού κύκλου ζωής πλαστικών, η οποία δείχνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο πλαστικών είναι τουλάχιστον 40% υψηλότερο από ό, τι πιστεύαμε .

Υποδεικνύει επίσης τομείς όπου υπάρχουν αγορές για χώρες που μπορούν να κάνουν εναλλακτικές λύσεις και διερευνά επιλογές για τη χρηματοδότηση της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλού πλαστικού.

Η UNCTAD αναλύει επίσης τις ρυθμιστικές τάσεις στις κοινοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με περιβαλλοντικά μέτρα που σχετίζονται με το εμπόριο, αξιολογώντας τις επιπτώσεις των θαλάσσιων απορριμμάτων και των πλαστικών ρύπων και εντοπίζοντας πιθανές συστάσεις πολιτικής στο πλαίσιο της οικονομίας των ωκεανών και του προγράμματος αλιείας .

Επιπλέον, η UNCTAD συμβάλλει ενεργά στον άτυπο διάλογο του ΠΟΕ για τη ρύπανση από πλαστικά και το εμπόριο πλαστικών με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, ο οποίος υποστηρίζεται από ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον μεταξύ των μελών του ΠΟΕ

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Jean-Marie Paugam δήλωσε ότι τα μέλη του οργανισμού ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για να συζητήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εμπορίου πλαστικών και πλαστικών απορριμμάτων.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντατικοποίηση των συζητήσεων σχετικά με τη ρύπανση από πλαστικά στις επιτροπές του ΠΟΕ παράλληλα με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία, δήλωσε ο κ. Paugam.

Τα μέλη του ΠΟΕ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εμπορικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Από το 2009 έως το 2019, περίπου 130 εμπορικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης κοινοποιήθηκαν στον ΠΟΕ – τα δύο τρίτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Paugam προέτρεψε τα μέλη του ΠΟΕ να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους για το θέμα με παρεμβάσεις που θα υποστηρίξουν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη για το περιβάλλον οικονομία πλαστικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green