NextGenerationEU: 9 δισ. ευρώ από την τέταρτη έκδοση ομολόγων – Το προφίλ των επενδυτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορωνοϊού και τις συνέπειές της, μέσω της τέταρτης έκδοσης ομολόγων NextGenerationEU από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα Ιουνίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των επενδυτών (περίπου 40%) προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ομόλογο 7 ετών για πληρωμή στις 4 Οκτωβρίου 2028.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έντονη ζήτηση επιβεβαιώνει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για τίτλους της ΕΕ.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, Γιόχαν Χαν , δήλωσε: «Με την τέταρτη συναλλαγή στο πλαίσιο της NextGenerationEU, βασιστήκαμε στην επιτυχία των αρχικών συμφωνιών. Αυτή η συναλλαγή επιτρέπει στην Επιτροπή να διατηρήσει μια σταθερή ροή χρηματοδότησης προς τα κράτη μέλη μας, να υποστηρίξει την ανάκαμψη και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης. ”

Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει έως τώρα 54 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες πληρωμές σε ορισμένα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και άλλων δημοσιονομικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Επιτροπή αναμένει να εκδώσει ομόλογα ύψους περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα συμπληρωθούν με βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο χρηματοδότησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2021 και ενημερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο αναλυτικό ημερολόγιο έκδοσης για το 2021 , η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη δημοπρασίες μέχρι το τέλος του έτους, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Μετά την κυκλοφορία του Πλαισίου Πράσινων Ομολόγων NextGenerationEU νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο Πράσινο Ομόλογο NextGenerationEU. Μόλις ολοκληρωθεί, το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων NextGenerationEU θα μετατρέψει την ΕΕ στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Προφίλ επενδυτών

Ηνωμένο Βασίλειο – 39%
Μπενελούξ – 11%
Σκανδιναβία – 10%
Γαλλία – 8%
Ασία – 7%
Γερμανία – 7%
Ιταλία- 6%
Υπόλοιπη Ευρώπη- 6%
Ισπανία/Πορτογαλία – 4%
Υπόλοιπος κόσμος – 2%

Ανά τύπο επενδυτή

Διαχειριστές Κεφαλαίων – 36%
Κεντρικές Τράπεζες / Επίσημα Ιδρύματα – 32%
Ταμεία της Τράπεζας – 21%
Ταμεία Ασφάλισης και Συντάξεων – 7%
Τράπεζες – 2%
Hedge Funds- 2%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές