Με μικρές απώλειες σταμάτησε το τριήμερο θετικό σερί το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σε ένα περιβάλλον που η συναλλακτική δραστηριότητα βαίνει μειούμενη (46,7 εκατ. ευρώ), δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις στους τίτλους που στήριξαν τις προηγούμενες ημέρες την άνοδο. Η τελική εικόνα του ΧΑΑ, με τον γενικό δείκτη στις 904,10 μονάδες με απώλειες 0,30% σαφώς δεν αντικατοπτρίζει τις θετικές εκτιμήσεις που έρχονται το τελευταίο διάστημα για την ελληνική οικονομία και την αγορά, αλλά αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, σε παγκόσμια κλίμακα.

Και μπορεί το ΧΑ να χρειάζεται τους θετικούς εσωτερικούς καταλύτες για να κινηθεί, εντούτοις η παγκόσμια αβεβαιότητα καταφέρνει να περνά στους διαδρόμους της Λεωφόρου Αθηνών. Και αυτό διότι εάν υπάρξει κάποια αναταραχή από ενδεχόμενη αλλαγή της πολιτικής της Federal Reserve, με αλλαγές στην παγκόσμια ροή κεφαλαίων, το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο.

Μέχρι λοιπόν το διεθνές περιβάλλον να είναι πιο υποστηρικτικό, το ΧΑ, ως μια περιφερειακή και ρηχή αγορά δεν θα μπορεί να κάνει την υπέρβαση προς υψηλότερα επίπεδα, με την συσσώρευση στα τρέχοντα να εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι. Θετικό διότι το ΧΑ παραμένει σε ένα μονοπάτι που συντηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, εκμεταλλευόμενη μέρος της ρευστότητας που εξασφαλίζεται από τις επιλεκτικές διορθώσεις τίτλων.

Πράγματι, όπως διαφαίνεται στο ταμπλό, μετά από την ισχυρή άνοδο του των εβδομάδων που μεσολάβησαν από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, η διόρθωση έρχεται σχετικά ήπια και με κόστος χαμηλότερο των 30 μονάδων για τον γενικό δείκτη. Και στην παρούσα φάση αυτό που επισημαίνεται και από τους εγχώριους αναλυτές είναι η αναδιάρθρωση της δομής των χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν σταδιακά και μια καλύτερη εικόνα των επιδόσεων των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ΔΕΗ, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον γενικό δείκτη, καθώς οι απώλειες τους έφτασαν έως και το 1,92%, με το αρνητικό πρόσημο και των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, OTE, Eurobank, Coca Cola και ΟΠΑΠ να επιδρά αρνητικά. Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ ξεχώρισε σήμερα, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της, με το +3,79% που κατέγραψε, με την Jumbo να ακολουθεί με +2,71% και τη Βιοχάλκο με +1,91%. Θετική ήταν και η συμβολή των Εθνικής, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών