Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Fitch καθώς ανακοίνωσε ότι πολυάριθμοι τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρεία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει.

«Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών οικιών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες» ανέφερε αργά χθες, σε μία ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch.

Διαβάστε επίσης: Τρόμος στο Πεκίνο – Θα γίνει η Evergrande η «Lehman της Κίνας»;

Ο οίκος Fitch, όπως αναφέρει το ΑΕΠ, υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande Group στο “CC” από “CCC+” στις 7 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανή, κάποια μορφή χρεοκοπίας του.

Ο κολοσσός ακινήτων

Με 200.000 υπαλλήλους και 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας να εξαρτώνται από τις δραστηριότητές της, η Evergrande είναι ένας πραγματικός γίγαντας των ακινήτων. Είναι όμως και μία από τις πιο καταχρεωμένες εταιρείες του κόσμου, με τα χρέη της των 300 δισ. δολαρίων να εξελίσσονται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κινεζικής οικονομίας.

Η εταιρεία κατηγόρησε τις «συνεχιζόμενες αρνητικές αναφορές στα ΜΜΕ» για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των πωλήσεων τον Σεπτέμβριο – συνήθως έναν ισχυρό μήνα για τις πωλήσεις στην Κίνα.

FILE PHOTO: The China Evergrande Centre building sign is seen in Hong Kong, China. August 25, 2021. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Η Evergrande είπε επίσης ότι δύο από τις θυγατρικές της παρέλειψαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις εγγύησης για προϊόντα διαχείρισης πλούτου αξίας 934 εκατ. Γιουάν (145 εκατ. δολαρίων) που εκδόθηκαν από τρίτους.

Η Evergrande είναι μία από τις πιο χρεωμένες εταιρείες στον κόσμο και έχει δει τις μετοχές της να πέφτουν 75% φέτος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Έγγραφα της ΕΚΤ φέρνουν πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων
Διεθνή |

Όλο και πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων - Τι δείχνουν έγγραφα της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα πιάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό νωρίτερα, σύμφωνα με μη δημοσιευμένα εσωτερικά έγγραφα, που περιήλθαν σε γνώση των Financial Times που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι σε τροχιά αύξησης επιτοκίων από το 2023. 

Ο επερχόμενος πόλεμος στον Ειρηνικό και η φενάκη του ευρωστρατού
Διεθνή |

Ο επερχόμενος πόλεμος στον Ειρηνικό και η φενάκη του ευρωστρατού

Οι θέσεις που διατύπωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και η προαναγγελία μιας συνόδου κορυφής για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση φέρνουν το θέμα στην πρώτη γραμμή και αναμένεται να πυροδοτήσουν έντονη συζήτηση και αντιπαραθέσεις.