Με την επικείμενη οριστική συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την EVO Payments για στρατηγική συνεργασία τους στον τομέα εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες, θα γίνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το μετασχηματισμό του κλάδου στην Ελλάδα.

Πρόκειται για δραστηριότητες που παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές, καθώς στη χώρα μας η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, παρά την άνοδο μετά την πανδημία, παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, βρίσκεται κοντά στις υπογραφές με την EVO Payments, εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο NASDAQ, με παρουσία σε 50 χώρες.

Το deal προβλέπει τη δημιουργία μίας κοινής εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στη διαχείριση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η Εθνική θα εισφέρει τον τομέα αποδοχής καρτών (POS) με αντάλλαγμα 100 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει ως τίμημα η EVO Payments. Επιπλέον, θα συμμετέχει στη νέα εταιρεία με μειοψηφικό ποσοστό, το οποίο εκτιμάται πως θα κινείται στη ζώνη του 40%.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσει ένα έκτακτο κέρδος, θα μειώσει το μισθολογικό της κόστος, το οποίο θα περάσει στην κοινοπραξία και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να έχει έσοδα από την εκκαθάριση συναλλαγών.

Τα οφέλη για τις τράπεζες

Οπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, «στον συγκεκριμένο τομέα σημαντικό ρόλο παίζουν η τεχνολογία, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, η τεχνογνωσία, ο πειραματισμός με εναλλακτικά μοντέλα και μέσα πληρωμής και οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί για ολοένα και μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών».

Επιπλέον, οι συμφωνίες αυτές είναι συμβατές με το στρατηγικό στόχο των ελληνικών τραπεζών για εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, ενίσχυση της κερδοφορίας τους και βελτιστοποίηση των παροχών προς τους πελάτες τους.

Επιπλέον, με την πώληση του τομέα των POS επιτυγχάνεται η περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων υπηρεσιών και η εισαγωγή νέων προϊόντων, που οδηγούν εν τέλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών κάθε τράπεζας.

Αναλυτικότερα, τα βασικά οφέλη για τις τράπεζες είναι τα εξής:

– Εξοικονόμηση πόρων και κόστους

– Διάθεση καινοτόμων υπηρεσιών αποδοχής καρτών από το δίκτυό τους

– Είσπραξη προμηθειών για τις συναλλαγές που περνούν από τα τερματικά που διαχειρίζεται ο στρατηγικός εταίρος.

– Εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου από το τίμημα που εισπράττεται

– Επιτάχυνση ψηφιακού μετασχηματισμού

Τα deals έως σήμερα

Σημειώνεται ότι ήδη δύο συστημικοί όμιλοι έχουν έρθει σε αντίστοιχες συμφωνίες, ενώ ο τρίτος βρίσκεται σε τελικές διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους.

Συγκεκριμένα:

* Η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμφωνήσει με τη Euronet για την πώληση του 100% των σχετικών με την εκκαθάριση συναλλαγών δραστηριοτήτων της έναντι 300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, για 20 χρόνια η Euronet θα λειτουργεί ως αποκλειστικός μακροπρόθεσμος στρατηγικός εταίρος της Πειραιώς για την παροχή υπηρεσιών αποδοχής καρτών σε πελάτες της.

* H Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την Nexi για τη δημιουργία μία νέας εταιρείας, στην οποία θα αποσχιστούν όλες οι δραστηριότητές στην εκκαθάριση συναλλαγών με κάρτες. Το 51% της νέας εταιρείας θα πουληθεί στη Nexi έναντι 157 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 49% θα μείνει στην ελληνική τράπεζα. Το συνολικό άμεσο όφελος από τη συναλλαγή θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

* Η Eurobank βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση των δραστηριοτήτων της στον τομέα αποδοχή καρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές γίνονται τόσο με τη Nexi, όσο και με τη Worldline. Εκτιμάται ότι το deal θα έχει κλείσει έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις