Επεκτείνονται από το 2022, σε 150.000 (από 100.000) οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για προγράμματα που καλύπτουν τις ασφαλιστικές εισφορές ως κίνητρο για την πρόσληψη νέου προσωπικού και αφορούν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Την επέκταση του αριθμού των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ εντός των επομένων εβδομάδων, ο ΟΑΕΔ πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά προγραμμάτων που στοχεύουν στη δημιουργία 100.000 θέσεων και θα επιχορηγηθούν με 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα προγράμματα θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας, και θα επιδιώκουν την αναχαίτηση της αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας, την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, όταν δηλαδή θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως η αναστολή  συμβάσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, εντάσσονται και τα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης  με έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων – κυρίως των ψηφιακών – του εργατικού δυναμικού.

Μετά τον επανασχεδιασμό της παρεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης – που θα προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου –  ο Οργανισμός θα κληθεί να αξιοποιήσει πόρους ενός δισ. ευρώ μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης.  Οι πόροι αυτοί προέρχονται από το ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και  θα στοχεύουν στην βελτίωση  της χαμηλής επίδοσης της χώρας μας, στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Οι βασικοί άξονες του νέου συστήματος κατάρτισης, που θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου εντός του φθινοπώρου, θα έχουν σχέση με την αξιολόγηση, την πιστοποίηση, τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας, καθώς και τη συνεργασία με παρόχους υψηλού επιπέδου, που διαθέτουν αξιοπιστία στην αγορά εργασίας

Τα νέα προγράμματα ταχύρρυθμης και ποιοτικής κατάρτισης, επανακατάρτισης και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζομένων θα δίνουν έμφαση σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην πράσινη οικονομία.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Τα προγράμματα απασχόλησης «νέας γενιάς»  και οι ασφαλιστικές τους δικλίδες
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Έρχονται τα προγράμματα απασχόλησης «νέας γενιάς» - Ποιους αφορούν

Ταυτόχρονη εφαρμογή του «πρώτου ενσήμου» με άλλα προγράμματα, ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας, επιλογή της επιχείρησης πρόσληψης, κάλυψη του κόστους - για ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ - από την μείωση των εισφορών

ΕΝΦΙΑ – Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο
Tax |

Πότε και πώς θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ3, η πρώτη προσέγγιση του είναι να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με την 2η δόση.

Τι προσφέρουν σε εργαζόμενους και ανέργους τα 7 μέτρα της ΔΕΘ
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Τι προσφέρουν σε εργαζόμενους και ανέργους τα 7 μέτρα της ΔΕΘ

«Πρώτο ένσημο» για 35.000 νέους, επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για 150.000 ανέργους και έμμεσες αυξήσεις μέσω των μειωμένων εισφορών - Η εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη