Μέχρι τώρα, η εκπαίδευση κοινωνική και γνωσιακή, επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν τις παρορμήσεις του εγκεφάλου. Με τον τρόπο αυτό, ντυνόμαστε ανάλογα με την περίσταση, είμαστε ευγενικοί με τους ηλικιωμένους ή μπορούμε να επικεντρωνόμαστε σε ένα σημείο, αγνοώντας κάθε περισπασμό. Ο έλεγχος που ασκεί η γνώση αυτή, παίζει ρόλο και στη λήψη ηθικών αποφάσεων.
Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι αν ο αυτός ο γνωστικός έλεγχος μπορεί να παρακάμψει την ηθική παρόρμηση να είμαστε έντιμοι ή ανέντιμοι;
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JNeurosci της Εταιρείας Νευροεπιστημών η απάντηση στο ερώτημα εξαρτάται από την έμφυτη τοποθέτηση του ατόμου απέναντι στην ηθική.
Ερευνητές από τη σχολή Μάνατζμεντ του Ρότερνταμ από το Πανεπιστήμιο Εράσμους, στο πλαίσιο μελέτης τους, έκαναν στους συμμετέχοντες ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να εντοπίσουν τον τρόπο που επιδρά ο γνωστικός έλεγχος, συγκρίνοντας ταυτόχρονα τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, όταν οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκτελέσουν μια εργασία εξαπάτησης. Οι συμμετέχοντες έπαιζαν το παιχνίδι «εντόπισε τις διαφορές» και ανταμείβονταν όταν έβρισκαν τρεις διαφορές. Όμως μόνο μερικά ζεύγη εικόνων είχαν τρεις διαφορές, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να «κλέψουν».
Η ηθική τοποθέτηση των συμμετεχόντων ήταν διαφοροποιημένη: κάποιοι επέλεξαν να κλέψουν ορισμένες φορές, ενώ άλλοι είπαν την αλήθεια μόνο μερικές φορές.
Ενόσω οι συμμετέχοντες αποφάσιζαν αν θα κλέψουν ή όχι, η δραστηριότητα των κυμάτων εγκεφάλου Θήτα ενισχυόταν – αντιπροσωπευτικό δείγμα δραστηριότητας του γνωστικού ελέγχου. Η ισχυρότερη δραστηριότητα των κυμάτων Θήτα σήμαινε ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αντιταχθούν στην έμφυτη ηθική τους: οι απατεώνες ήταν πιο πιθανό να είναι ειλικρινείς και οι τίμιοι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να «κλέψουν».
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο γνωστικός έλεγχος εμπλέκεται καθοριστικά στη λήψη αποφάσεων εντιμότητας ή ανεντιμότητας. Ωστόσο, η ακριβής φύση αυτού του ρόλου έχει συζητηθεί έντονα. Είναι η εντιμότητα μια αυθόρμητη αντίδραση ή χρειάζεται δύναμη θέλησης για να παρακάμψουμε μια παρορμητική τάση για εξαπάτηση;
Η συμφιλίωση αυτών των αντικρουόμενων τάσεων δείχνει ότι ο γνωστικός έλεγχος επιτρέπει στους ανέντιμους συμμετέχοντες να είναι τίμιοι, ενώ επιτρέπει την εξαπάτηση σε εκείνους που είναι γενικά έντιμοι.
Συνεπώς, ο γνωστικός έλεγχος δεν προάγει την εντιμότητα ή την ατιμία από μόνος του. Εξαρτάται από την ηθική τοποθέτηση κάποιου.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν επίσης ότι η ανεντιμότητα προκαλεί τεράστιες οικονομικές απώλειες.
Η αντιμετώπιση όμως της ανεντιμότητας με παρεμβάσεις, απαιτεί αυστηρή κατανόηση των γνωστικών διαδικασιών που έχουν προηγηθεί και στις οποίες υπόκειται το κάθε άτομο.
Προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι ο γνωστικός έλεγχος επιτρέπει στους έντιμους συμμετέχοντες να απατούν, ενώ ωθεί τους απατεώνες να είναι ειλικρινείς. Ωστόσο, είναι προφανές ότι μια μεμονωμένη μελέτη δεν αρκεί για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Στην παρούσα μελέτη έγινε επανέλεγχος του ευρήματος και με άλλες μεθόδους ώστε να διαπιστωθεί ότι η ίδια νευρωνική «υπογραφή» που προκαλείται από τις απαιτήσεις του γνωστικού ελέγχου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί η ανεντιμότητα, δημιουργώντας συγκλίνουσες αποδείξεις ότι το αποτέλεσμα του γνωστικού ελέγχου εξαρτάται πράγματι από την ηθική τοποθέτηση του κάθε ατόμου.
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας