Η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είχε τον οραματικό χαρακτήρα που συνήθως αναμένεται από τέτοιες ομιλίες. Δεν είχε αναφορές για το χτίσιμο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης ή έστω της Πολιτικής Ένωσης που είχε η πρώτη ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, χρόνια πριν, από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ρ. Πρόντι (αν και η εκφώνηση της ομιλίας αυτής κάθε Σεπτέμβριο στο Στρασβούργο τυποποιήθηκε αργότερα από τον Εμ. Μπαρόζο ως πρόεδρο της Επιτροπής, αντιγράφοντας ανάλογο παράδειγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες). «Η Ευρώπη έχει ψυχή» είπε η Φον ντερ Λάιεν. Η ομιλία της πάντως δεν είχε πολιτική ψυχή. Απευθυνόταν περισσότερο στη «φούσκα των Βρυξελλών» παρά στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Παρά ταύτα, η ομιλία ήταν μια ενδιαφέρουσα προγραμματική τοποθέτηση για τις απαντήσεις που έχει σχεδιάσει η Επιτροπή στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση από την πανδημία, την κλιματική κρίση, την οικονομία, τις εξωτερικές απειλές και τους κινδύνους. Συγκράτησα τρεις αναφορές ως κάπως ξεχωριστές:
Πρώτον, την έμφαση και σημασία που απέδωσε στους νέους κηρύσσοντας το 2022 έτος νεότητας και προτείνοντας ένα νέο πρόγραμμα ALMA τύπου ERASMUS για την ανταλλαγή νέων μεταξύ κρατών προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Δεύτερον, τη μία και μοναδική αναφορά στην ανάγκη οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης (European Defence Union) και την πραγματοποίηση ειδικής συνόδου κορυφής για την άμυνα το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε συνεργασία με τη γαλλική προεδρία (πρόεδρος Εμ. Μακρόν). Δεν υπήρχε καμία αναφορά όμως στην ιδέα δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού / δύναμης ταχείας αντίδρασης, παράλειψη που προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του επικεφαλής του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ.
Τρίτον, την έμφαση στην ανάγκη προώθησης της ενταξιακής διαδικασίας με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων. Η ένταξή τους θα είναι επένδυση για την Ένωση.
Οχι αδικαιολόγητα, τα περισσότερα χειροκροτήματα στην αίθουσα ακούστηκαν όταν η Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη θαυμάσια χρυσή παραολυμπιονίκη, την Ιταλίδα Bebe Vio.
(Α, η ομιλία δεν περιείχε καμία αναφορά, θετική ή αρνητική, στην Τουρκία!)
Latest News
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.
Άκομψες παρεμβάσεις
Οι πολλοί φιλελεύθεροι που βρίσκονται εντός της κυβέρνησης θα νιώθουν μάλλον άβολα, με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από αγορές