Η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είχε τον οραματικό χαρακτήρα που συνήθως αναμένεται από τέτοιες ομιλίες. Δεν είχε αναφορές για το χτίσιμο μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης ή έστω της Πολιτικής Ένωσης που είχε η πρώτη ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, χρόνια πριν, από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ρ. Πρόντι (αν και η εκφώνηση της ομιλίας αυτής κάθε Σεπτέμβριο στο Στρασβούργο τυποποιήθηκε αργότερα από τον Εμ. Μπαρόζο ως πρόεδρο της Επιτροπής, αντιγράφοντας ανάλογο παράδειγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες). «Η Ευρώπη έχει ψυχή» είπε η Φον ντερ Λάιεν. Η ομιλία της πάντως δεν είχε πολιτική ψυχή. Απευθυνόταν περισσότερο στη «φούσκα των Βρυξελλών» παρά στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Παρά ταύτα, η ομιλία ήταν μια ενδιαφέρουσα προγραμματική τοποθέτηση για τις απαντήσεις που έχει σχεδιάσει η Επιτροπή στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση από την πανδημία, την κλιματική κρίση, την οικονομία, τις εξωτερικές απειλές και τους κινδύνους. Συγκράτησα τρεις αναφορές ως κάπως ξεχωριστές:

Πρώτον, την έμφαση και σημασία που απέδωσε στους νέους κηρύσσοντας το 2022 έτος νεότητας και προτείνοντας ένα νέο πρόγραμμα ALMA τύπου ERASMUS για την ανταλλαγή νέων μεταξύ κρατών προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Δεύτερον, τη μία και μοναδική αναφορά στην ανάγκη οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης (European Defence Union) και την πραγματοποίηση ειδικής συνόδου κορυφής για την άμυνα το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε συνεργασία με τη γαλλική προεδρία (πρόεδρος Εμ. Μακρόν). Δεν υπήρχε καμία αναφορά όμως στην ιδέα δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού / δύναμης ταχείας αντίδρασης, παράλειψη που προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του επικεφαλής του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ.

Τρίτον, την έμφαση στην ανάγκη προώθησης της ενταξιακής διαδικασίας με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων. Η ένταξή τους θα είναι επένδυση για την Ένωση.

Οχι αδικαιολόγητα, τα περισσότερα χειροκροτήματα στην αίθουσα ακούστηκαν όταν η Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη θαυμάσια χρυσή παραολυμπιονίκη, την Ιταλίδα Bebe Vio.

(Α, η ομιλία δεν περιείχε καμία αναφορά, θετική ή αρνητική, στην Τουρκία!)

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Η εποχή των «έξυπνων υποδομών»
Opinion |

Η εποχή των «έξυπνων υποδομών»

Τα έργα, καθώς και το σύνολο των πρωτοβουλιών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», αποτυπώνουν τη βούληση και τη δυνατότητα της χώρας να τρέξει προς το ψηφιακό μέλλον, επιλύοντας ταυτόχρονα και όσες εκκρεμότητες την κρατούσαν πίσω κατά το παρελθόν

Η εφιαλτική δυναμική του χρέους δεν δικαιολογεί την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ευνοϊκή τάση έως το… 2060!
Opinion |

Η εφιαλτική δυναμική του χρέους δεν δικαιολογεί την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ

Όλοι οι παράγοντες που υπερδιπλασίασαν το δημόσιο χρέος τα τελευταία κυρίως τριάντα χρόνια παραμένουν και θα παραμείνουν δυνατοί εξαιτίας της ατολμίας στην προώθηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων

Το λάθος σινιάλο που δίνει ρεύμα στο κίνημα «Δεν Πληρώνω»
Opinion |

Το λάθος σινιάλο που δίνει ρεύμα στο κίνημα «Δεν Πληρώνω»

Η σπουδή και η βιασύνη της κυβέρνησης να εμφανιστεί ότι είναι δίπλα στις ομάδες του πληθυσμού που θα δυσκολευτούν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και μοιράζοντας υποσχέσεις για δόσεις και ρυθμίσεις οφειλών κρύβει μεγάλο κίνδυνο