«Αναφορικά με τη συγκεκριμένη ερώτησή σας για την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα ήθελα να επισημάνω ότι η ΕΚΤ δεν λαμβάνει θέση ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα επιμέρους κράτη μέλη οργανώνουν τα συνταξιοδοτικά συστήματά τους». Αυτό αναφέρει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Έλληνα Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στη απάντηση, η κ. Λαγκάρντ υπογραμμίζει, ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις κυκλικές και διαρθρωτικές εξελίξεις στους τραπεζικούς τομείς της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου, καθώς και σε άλλους χρηματοπιστωτικούς τομείς, και αξιολογεί τον δυνητικό αντίκτυπο των συστημικών κινδύνων στη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Επιπλέον, ο κανονισμός ΕΕΜ αναθέτει στην ΕΚΤ μακροπροληπτικές εξουσίες να ενεργεί σε ό,τι αφορά τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, υπογραμμίζει, οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που απορρέουν από συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά ή άλλα επενδυτικά προϊόντα που αναφέρετε στην επιστολή σας δεν εμπίπτουν σε αυτήν την αποστολή και οι ενέργειες για τον περιορισμό τέτοιων κινδύνων υπερβαίνουν το πεδίο των εξουσιών που έχουν ανατεθεί στην ΕΚΤ.
Πέραν τούτου, τα μέλη του προσωπικού της ΕΚΤ συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Αρχή Συντάξεων και Επαγγελματικών Ασφαλίσεων – βασικός στόχος της οποίας είναι να προωθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις αγορές ασφαλίσεων και συντάξεων – και παρέχουν στήριξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) για την πρόληψη και τον περιορισμό του συστημικού κινδύνου.
Η αποστολή του ΕΣΣΚ καλύπτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ευρύτερα, μεταξύ άλλων τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις διαχείρισης ενεργητικού, τον σκιώδη τραπεζικό τομέα, τις υποδομές των χρηματοπιστωτικών αγορών και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αγορές.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η ΕΚΤ επικεντρώνει τις δραστηριότητές της σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, όπως πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και κρίσιμα από μακροοικονομική σκοπιά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κύριων δημοσιονομικών στόχων και της βιωσιμότητας, καθώς και των χρηματοδοτικών αναγκών.
Οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος αναλύονται με περισσότερες λεπτομέρειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της έκθεσης που συνέταξε για τη γήρανση, ενώ οι χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων καλύπτονται από την έκθεσή της για την παρακολούθηση του χρέους.
Latest News
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
Προς παράταση το πόθεν έσχες; - Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον Πόθεν Έσχες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι παγίδες
Τα σημεία κλειδιά για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι ημερομηνίες και οι «αόρατες» συναλλαγές
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025
«Λερναία Υδρα» τα κρατικά φέσια – Στα 3,5 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες
Φούσκωσαν κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες - Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 230 εκατ. ευρώ
Ποια είναι τα 5 μυστικά των αφορολόγητων ενοικίων
Ποιοι φορολογούμενοι εξασφαλίζουν απαλλαγή από το φόρο στα ενοίκια - Οι προϋποθέσεις και οι διευκρινίσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Τα 12 ραντεβού με την εφορία πριν φύγει το 2024
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανενός είδους παράταση στις προθεσμίες
Νοθεία καυσίμων: Οι «έξυπνοι» έλεγχοι, τα λουκέτα της ΑΑΔΕ και τα κόλπα
Με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων και μετα από ανάλυση κινδύνου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στοχεύουν πρατήρια καυσίμων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων