Τη σημασία σύνδεσης των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά και την πραγματική οικονομία ανέδειξαν μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στη ΔΕΘ ο Ανδρέας Συμεωνίδης, αν. καθηγητής στο ΑΠΘ, εμπνευστής του τεχνοβλαστού Cyclopt και ο Αντώνης Ηλίας, συντονιστής OK! Thess, partner TECS Capital Fund, το πρώτο Capital Fund που επενδύει σε τεχνολογία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του επένδυση είναι η Cyclopt.

Αναφερόμενος στο Cyclopt, ο κ. Συμεωνίδης και στη σύνδεση με την αγορά, είπε χαρακτηριστικά: «Σκεφτήκαμε ότι αυτό που κάνουμε θα μπορούσε να έχει προστιθέμενη αξία. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να βγούμε και να δούμε εάν αυτό που κάνουμε όντως έχει προστιθέμενη αξία και αν κάποιος θα πλήρωνε για να αγοράσει αυτό που κάνουμε». Πλέον, επεσήμανε, «έχουμε πελάτες που δίνουν ένα έσοδο επαναλαμβανόμενο».

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συμεωνίδης, «το πανεπιστήμιο ήταν για χρόνια κλεισμένο στον εαυτό του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει εξωστρέφεια. Όταν δημιουργηθεί η αντίληψη ότι η έρευνα πρέπει να γίενται προϊόν θα δούμε πολύ περισσότερα. Να μπορέσει η έρευνα να είναι εφαρμοσμένη και να πάει στην πράξη. Αυτό γίνεται και θα γίνεται πολύ περισσότερο στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα στοχεύει σε όλους τους άξονες που υποστηρίζονται από τα προγράμματα-πλαίσια που βγαίνουν όλα τα τελευταία χρόνια. Ειδικά την τελευταία εικοσαετία που το πανεπιστήμιο έχει αρχίσει να κυνηγάει περισσότερο ανταγωνιστιά προγράμματα, η έρευνα κινείται σε όλους τους μεγάλους τομείς, όπως η ιατρική, η γεωπονία, ο χώρος των αυτόνομων συστημάτων, η αγροδιατροφή κ.ά.

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας υπογράμμισε ότι «η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα πράγματα που πρόκειται να γίνουν είναι μπροστά. Είμαστε στο ξεκίνημα της διαδρομής. Η έρευνα σιγά-σιγά αλλάζει ως προς το πώς τοποθετείται στο δίπολο πρόβλημα-λύση. Πολλές φορές έλειψε αυτό ως μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας. Πλέον το πρόβλημα τίθεται στο επίκεντρο».

Ο ίδιος, σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε με έμφαση στην αξία της γνώσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει πάρει την απόφαση να ενισχύσει στρατηγικά τον τομέα της τεχνολογίας και αυτό σημαίνει ότι δίνονται κίνητρα. Νομίζω ότι πέρα από τα χρήματα σημασία έχει και η αξία. Άρα ο πρώτος κύκλος ανθρώπων που έχει αρχίσει να δημιουργεί μέσα από επιτυχίες που έγιναν γνωστές στο εξωτερικό θα δώσει αξία στο οικοσύστημα που δημιουργείται. Εμείς επιχειρούμε στην οικονομία της γνώσης. Άρα η γνώση είναι προτεραιότητα».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Μια Magna Carta στον κόσμο των ρομπότ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μια Magna Carta στον κόσμο των ρομπότ

Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται ταχύτερα από ό,τι πιστεύεται και οι αλλαγές που θα επιφέρει στην καθημερινή ζωή είναι ασύλληπτες. Πώς θα κατοχυρωθούν οι ατομικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα;

ΟΠΑ- Διοίκηση Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Ένα ευρωπαϊκό έργο για τη μετέπειτα εφαρμογή του στις επιχειρήσεις
Academia |

ΟΠΑ- Διοίκηση Ψηφιακού Μετασχηματισμού: Ένα ευρωπαϊκό έργο για τη μετέπειτα εφαρμογή του στις επιχειρήσεις

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός επιμορφωτικού προγράμματος ανώτερης εκπαίδευσης στη Διοίκηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που θα καλύψει το κενό που έχει διαπιστωθεί στην κατάρτιση και ετοιμότητα των στελεχών και θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν επιτυχώς στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής

Κωνσταντινίδης (ΟΤΕ) – «Με την τεχνολογία η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα»
Επιχειρήσεις |

Κωνσταντινίδης (ΟΤΕ): «Με την τεχνολογία η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα»

Τη σημασία της ταχύτητας στην υλοποίηση των έργων και των στόχων προς την ψηφιακή μετάβαση από όλους τους φορείς της αγοράς, υπογράμμισε ο υπεύθυνος στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ στο 4ο Athens Investment Forum.

Intel – Η έλλειψη σε ημιαγωγούς δεν θα τελειώσει πριν το 2023, τουλάχιστον…
Τεχνολογία |

Intel: Η έλλειψη σε ημιαγωγούς δεν θα τελειώσει πριν το 2023, τουλάχιστον…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις σε μικροτσίπ θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το 2023, τη στιγμή που οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών πλήττονται από προβλήματα εφοδιασμού.