Προεκλογικό άρωμα είχε και η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ο οποίος αν και δεν ζήτησε ευθέως εκλογές, εντούτοις επέστρεψε το μπαλάκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσιάζοντας το κυβερνητικό-προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε με τη σειρά του το δικό του εκλογικό δίλημμα σε απάντηση του διλήμματος που είχε θέσει ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή.
Τους εξαπάτησε
Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας αφού χαρακτήρισε τις αναφορές σε γαλοπούλες και Χριστούγεννα, «ψευτομαγκιές» ανέπτυξε μια στρατηγική αποδόμησης των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη έχοντας κατά νου να απευθυνθεί για διαφορετικούς λόγους σε τρία συγκεκριμένα ακροατήρια:
Στους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη που στις προηγούμενες εκλογές είχαν δώσει τη νίκη στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και στους νέους που ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της συγκεκριμένης κοινωνικής κατηγορίας και οι οποίοι έχουν βρέθηκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης την τελευταία διετία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους (παιδεία, καταστολή και πανδημία, εργασιακά κλπ).
«Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια. Θέλουν όραμα για να μείνουν στη χώρα και να εργαστούν με αξιοπρεπείς μισθούς», τόνισε σε μια από τις χαρακτηριστικότερες αποστροφές του λόγου του ο κ. Τσίπρας ενώ δεν παρέλειψε να μεμφθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξαπάτηση των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τη 13η σύνταξη και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Γέννημα θρέμμα
Σε ότι αφορά τη μεσαία τάξη που κάλυψε πολύ μεγάλο μέρος των ερωταπαντήσεων της σχεδόν τετράωρης συνέντευξης τύπου του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε με έμφαση ότι ο ίδιος αποτελεί «γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης».
«Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και μπορώ να τοποθετούμαι για αυτήν, τόνισε. Στην διακυβέρνησή μας γίνανε και πράγματα που δεν θέλαμε, παραδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης νομοθέτηση την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών στα 800.000 καθώς αφορά τον κύκλο του και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί «για το 0,4% των Ελλήνων», λέγοντας ότι αυτό είναι «ανήθικο».
Μάλιστα σε ερώτηση του ΟΤ σημείωσε ότι ο ίδιος θα έβαζε πλαφόν για περιουσίες μέχρι 300.000 ευρώ για την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε του ανοίγματος στη «μεσαία τάξη» ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας καθώς «ευημερούν οι αριθμοί αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι», θέτοντας θέμα επαναπροσανατολισμού των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εγκάλεσε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι αυτοδεσμεύεται για υψηλά πλεονάσματα πριν καν της ζητηθεί από την Ευρώπη όπου ακόμα υπάρχει η ρήτρα διαφυγής.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας παρά τους φόβους που εξέφρασε για νέα μνημόνια στο μέλλον εντούτοις υποστήριξε ότι η Ευρώπη του 2021 δεν είναι η Ευρώπη του 2015 και κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν κινείται για τη σφυρηλάτηση συμμαχιών προκειμένου να μην υπάρξει επιστροφή στους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες το 2023 αλλά στο απώτερο μέλλον όπως υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει.
Πως θα χρηματοδοτηθούν οι παροχές
Σε αυτή τη λογική ενέταξε και τις απαντήσεις του στα ερωτήματα για το πως θα στηριχθεί το κόστος των παροχών που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.
«Υπάρχει μια ευκαιρία αυτή την περίοδο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει πια, δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Οι χώρες του Νότου πρέπει να έχουν κοινή γραμμή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που οι χώρες του Βορρά μιλούν για νέα μέτρα. «Αυτοδεσμεύεται για πλεόνασμα 2% το 2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν καν ανοίξει αυτή η συζήτηση», είπε ο κ. Τσίπρας. «Τούτη την ώρα οι χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν», όμως η «ανάπτυξη που θα έχουμε θα ωφελεί λίγους και εκλεκτούς» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Χρειάζεται μια δυναμική στην οικονομία για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα. Όταν προτείνει φοροαπαλλαγές στους πλούσιους τα χρήματα αυτά θα είναι χαμένα. Εμείς έχουμε μια άλλη κατεύθυνση. Να δημιουργήσουμε μια δυναμική στην ελληνική οικονομία στην εποχή της επαναφοράς στο πλαίσιο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όχι το 2023 αλλά πολύ αργότερα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά σε αυτή τη λογική ενέταξε και τις διακηρύξεις και τις προτάσεις του για έναν επαναπροσανατολισμό των πολιτικών που εφαρμόζονται στα ζητήματα της παιδείας, της υγείας, της ενέργειας κλπ ως δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.
Το μόνο που μένει στον Μητσοτάκη είναι να κάνει υπουργό το Μπογδάνο
Σε αυτό το φόντο ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει και το κεντρώο ή κεντροδεξιό ή φιλελεύθερο προφίλ που έχει φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με αφορμή την υπουργοποίηση Πλεύρη ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για το πολιτικό κέντρο όταν έχει υπουργοποιήσει τρία στελέχη του ΛΑΟΣ. «Ίσως το μόνο που μένει είναι να κάνει υπουργό και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο» σημείωσε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας θέλησε να εκπέμψει αέρα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης για να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και να ακυρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να επενδύσει εκ νέου στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης να ζητάω εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές» τόνισε και θέλησε να εμφανιστεί ως εκφραστής και ηγέτης του χώρου της προοδευτικής αντιπολίτευσης προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες συσπείρωσης δυνάμεων.
Νίκη με διαφορά στις εκλογές
Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έθεσε επί της ουσίας το δίλημμα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή συνέχιση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και σε αυτό το πλαίσιο χωρίς να μπει ονοματολογία πέταξε την ευθύνη σε ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25 και ΚΚΕ.
Πάντως έθεσε ως στόχο τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά για να υπάρξει η προοδευτική κυβέρνηση και σε αυτή τη βάση απέρριψε μια συγκυβέρνηση με χωρίς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αν η διαφορά είναι μεγάλη κανείς δεν θα τολμήσει να θέσει τέτοιο αίτημα, κάνοντας λόγο μάλιστα για εκβιασμούς.
«Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός. Η λαϊκή ετυμηγορία, η έκφραση των πολιτών. Αυτό θα κρίνει τις προϋποθέσεις και ο καθένας και καθεμιά θα αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο κ. Τσίπρας.
Προοδευτική κυβέρνηση και σανίδα σωτηρίας του Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι στην «προοδευτική κυβέρνησή» του θέλει να έχει προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία. «Είμαι αποφασισμένος, είναι δέσμευση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, να μην έχει μόνο στελέχη του κόμματος σε μια τέτοια κυβέρνηση. «Γι’ αυτό μιλήσαμε για μια νέα αρχή με την κοινωνία».
«Οι εκλογές θα είναι η αποτύπωση της ετυμηγορίας των πολιτών και είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του γιατί πιστεύω ότι κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη να δώσει σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη. Το κόστος θα αφορά αυτόν που θα επιλέξει να κάτι τέτοιο και αναφέρομαι σε όλους όσοι είναι στον προοδευτικό χώρο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντρεμα του ριζοσπαστισμού και του ρεαλισμού
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έστειλε και εσωκομματικά μηνύματα λέγοντας ότι το μοντέλο ενός νέου δημοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης αφορά τους πάντες και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για πάντρεμα του ριζοσπαστισμού και του ρεαλισμού μέσω προσώπων και ιδεών από διάφορους χώρους.
Η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της
Τέλος εξέφρασε ανησυχίες για την πορεία των ελληνοτουρκικών και εκτίμησε ότι η Τουρκία αναβαθμίζει το ρόλο της ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής ενώ επέκρινε για δειλία και αδυναμία τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για επιστροφή στη λογική του ψυχρού πολέμου με αφορμή τη συμφωνία ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας για τον ειρηνικό ενώ ταυτόχρονα μίλησε για προβλήματα συνοχής του ΝΑΤΟ αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι παραμερίζονται δυνάμεις όπως η Γαλλία -χωρίς πάντως να την κατονομάσει- ενώ σαφή αναφορά έκανε στο γεγονός ότι παρακάμφθηκε πλήρως η ΕΕ.
Λιγοστές οι αναφορές σε πανδημία και εμβολιασμούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο κ. Τσίπρας όπως και ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε ελάχιστες αναφορές –σε ότι αφορά την έκτασή τους- στα ζητήματα της πανδημίας, ενώ ειδικότερα στο θέματων εμβολιασμών αφού απηύθυνε εκ νέου έκκληση ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία να εμβολιαστούν τόνισε ότι «το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν μπορεί να πείσει».
Latest News
«Μνημονιακός προϋπολογισμός χωρίς μνημόνια» - Επίθεση στην κυβέρνηση από Χαρίτση
Ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που την κατηγόρησε ότι φέρνει έναν προϋπολογισμό που ωφελεί μόνο τους λίγους φίλους της
Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα
Ενώ δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει ότι προσλαμβάνει παράρτημα στην Ελλάδα
Μένουν ή φεύγουν οι ρωσικές βάσεις από τη Συρία;
Άγνωστο παραμένει αν η Ρωσία διατηρήσει τις στρατιωτικής της βάσεις στη Συρία - Τι δείχνουν οι δορυφορικές λήψεις
Σκέρτσος: Έρχονται λουκέτα σε καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους
Οι διατάξεις είναι σχεδόν έτοιμες και στις αρχές του έτους θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.