Περίπου 310.000 γερμανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αύξηση 11,5% στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως έδειξαν τα νεότερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, λόγω της δαπανηρής στήριξης για πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, και με τη βιομηχανία να εξαιρείται από αυτή την πολιτική ώστε να παραμένει ανταγωνιστική.

Τα ενεργειακά συμβόλαια τείνουν να ανανεώνονται κάθε χρόνο, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τον αντίκτυπο της αύξησης στους λογαριασμούς των 41,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών της Γερμανίας. Ωστόσο η πύλη σύγκρισης τιμών Check24 αναφέρει ότι οι τιμές ρεκόρ μεταφέρονται ήδη σε επίπεδο λιανικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Check24, μια αύξηση 11,5% προσθέτει 172 ευρώ στους λογαριασμούς περίπου 310.000 νοικοκυριών, που θα πληρώσουν 1.516 ευρώ για ετήσια κατανάλωση αερίου 20.000 κιλοβατώρες (kWh).

Κατά μέσο όρο περίπου 290.000 νοικοκυριά με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 5.000kWh έχουν ειδοποιηθεί ότι οι ετήσιες τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 3,7%, προσθέτοντας 63 ευρώ στον ετήσιο λογαριασμό τους, ύψους 1.532 ευρώ..

Η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής σε πραγματικό χρόνο αυξήθηκε στα 65,16 ευρώ / MW (MWh), 74% πάνω από τον μέσο όρο 2018-2020, ενώ η βασική τιμή για τα futures ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 44% στα 63,22 ευρώ / MWh.

Οι τιμές επηρεάζονται από παράγοντες όπως η οικονομική ανάκαμψη στην Ασία που οδήγησε στη σχετική αύξηση της τιμής του άνθρακα και του φυσικού αερίου, η πολιτική βούληση για αύξηση του κόστους της τιμολόγησης του άνθρακα στην Ευρώπη, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία, λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Πολλές αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σημαντικά πιο άδειες από το σύνηθες αυτήν την εποχή, αλλά η ζήτηση αυξάνεται καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό χαλαρώνουν και η οικονομία αναπτύσσεται», δήλωσε το Check24.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή