Πόλεμος σε δύο μέτωπα, με φόντο την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, είναι σε εξέλιξη στην αγορά ηλεκτρισμού.

Το πρώτο μέτωπο αφορά στην επικείμενη παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος (ρήτρα αναπροσαρμογής, πάγιο, σταθερό τιμολόγιο). Η πλειονότητα των παικτών της αγοράς φέρεται να έχει αντιδράσει στις προτάσεις της ΡΑΕ επικαλούμενη θέματα ανταγωνισμού. Μένει βέβαια να φανεί και από τις τοποθετήσεις των παρόχων στη δημόσια διαβούλευση, οι οποίες εκτός απροόπτου θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, και αφετέρου από τις αποφάσεις που θα λάβει τελικά η Αρχή. Αποφάσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να κλειδώσουν εντός του επόμενου μήνα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι επιλογές της ΡΑΕ, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να καθορίσουν εν πολλοίς και την τύχη της προμήθειας. Είναι πολύ πιθανό, λένε αναλυτές, ότι θα επιταχύνουν την αναδιάταξη του χάρτη. Οι μικροί της αγοράς ήδη πιέζονται εξαιτίας της έκρηξης του ενεργειακού κόστους αφού δεν διαθέτουν δική τους ηλεκτροπαραγωγή για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις από την αύξηση πάνω από 150% των τιμών χονδρεμπορικής.

Οι πιέσεις από τις αποφάσεις της Αρχής θα αφορούν στην κατάργηση των παγίων, τον προσδιορισμό των ορίων της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και της καθιέρωσης σταθερών τιμολογίων ως εναλλακτική επιλογή για τους πελάτες τους.

Οι εκπτώσεις

Το δεύτερο μέτωπο του πολέμου για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχει να κάνει με την επιλογή της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τη ΔΕΗ ως μοχλό πίεσης στην αγορά για τη χορήγηση επιπλέον εκπτώσεων στα τιμολόγια.

Στελέχη της προμήθειας και ιδίως από τους μικρούς της λιανικής εξέφρασαν στην πρόσφατη συνάντηση τους με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα την ενόχληση τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στην αγορά.

Οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της αγοράς κρατούν στάση αναμονής και δεν έχουν πάρει επισήμως θέση.

Όπως και η ΔΕΗ δεν αποσαφηνίζει το χρόνο ανακοίνωσης των επιπλέον εκπτώσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων για τους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης. Ταυτόχρονα το ύψος των εκπτώσεων επίσης δεν είναι γνωστό από την ίδια την εταιρία παρά μόνο από την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ.

Πηγές θέλουν τους ανεξάρτητους καθετοποιημένους ομίλους να έχουν κάνει ήδη τα πλάνα τους για την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους σε συνδυασμό με την επιδότηση της πολιτείας να ανακουφίσουν τους δικούς τους πελάτες.

Οι μεγάλοι αντίπαλοι στην παραγωγή και προμήθεια (ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρίες) κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά ως προς το χρόνο εκδήλωσης των προωθητικών τους ενεργειών. Και οι όποιες κινήσεις από τα αντίπαλα στρατόπεδα θα έχουν ως στόχο τη διεκδίκηση των πελατών της λεγόμενης κι ως κατηγορίας «καταναλωτές με γεμάτα πορτοφόλια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια