Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού άνω του 12% αναμένει τους εργαζόμενους, κατά την επόμενη διαδικασία προσδιορισμού των ελάχιστων αμοιβών, χωρίς ωστόσο να είναι σαφώς προσδιορισμένο, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα ισχύσουν τα νέα κατώτερα όρια των αμοιβών.

Δύο είναι τα πιθανά χρονικά ενδεχόμενα για τον χρόνο έναρξης των νέων αμοιβών.

Πρώτο ενδεχόμενο, την 1η Ιανουαρίου του 2023, ημερομηνία που προβλέπεται στο υπάρχον νομικό πλαίσιο, καθώς στο σχετικό νόμο προβλέπεται ότι η αύξηση του κατώτατου αποφασίζεται από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους.

Δεύτερο ενδεχόμενο, να ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αμέσως μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και την τελική κυβερνητική απόφαση. Κάτι τέτοιο μπορεί να συνδεθεί με το ενδεχόμενο επίσπευσης των χρόνου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο για να πραγματοποιηθεί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την παρέκκλιση από το υφιστάμενο νομοθετική πλαίσιο.

Το θέμα της αύξησης – εντός του 2022 – «άνοιξε» ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης αφήνοντας – σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου – ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο υλοποίησής της.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η κυβέρνησης θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για διπλάσια αύξηση μισθού από την αύξηση του ΑΕΠ. Εφόσον τελικώς η ανάπτυξη κινηθεί γύρω στο 6% το 2021, τότε θα πρέπει να αναμένει κανείς αύξηση κοντά – ίσως και υψηλότερη – από το 12%.

Πάντως το θέμα αυτό αναμένεται να είναι κυρίαρχο στην αντιπαράθεση των ερχόμενων εκλογών, αφού ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανεβάσει τους τόνους γύρω από αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

Το 2022

Τον Φεβρουάριο του 2022 όταν θα έχουν φανεί τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα εκκινήσει – εκ νέου – τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών». Βελτίωση, η οποία θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας και θα περιγράφει την ανάκαμψη της αγοράς».

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο ο νέος αυτός μισθός θα ισχύσει από το 2023.

Ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να επισπεύσουν το χρόνο εφαρμογής του.

Πέραν αυτού η κυβέρνηση – για του υπουργού Εργασίας – ανακοίνωσε το όφελος των εργαζόμενων (έμμεσες αυξήσεις) που θα προκύψει το 2022 από τη μείωση – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες – των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προέρχονται από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό της τάξεως των 700 έως 2.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 160 έως 691 ευρώ ετησίως.

Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 355 ευρώ (228 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 126 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης). Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.200 ευρώ (1.016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 389 ευρώ, 274 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 115 ευρώ από το «πάγωμα» και το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης. Εργαζόμενος με μεικτό μισθό 2.000 ευρώ (1.693 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 691 ευρώ (456 ευρώ από την μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 235 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης.

Αντιστοίχως οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό – από την μείωση των φόρων, τη μείωση των εισφορών και την αύξηση του 2% – θα έχουν, αναλόγως με τις τριετίες , ετήσιο όφελος από 305 έως 533,6 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.