Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο εξαγόρασαν μικρότερους αντιπάλους με ρυθμό ρεκόρ φέτος, σε έναν αγοραστικό πυρετό που πραγματοποιείται καθώς οι αμερικανοί πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται να καταπολεμήσουν τις συμφωνίες που γίνονται «κάτω από τα ραντάρ».

Τα στοιχεία της Refinitiv που αναλύθηκαν από τους Financial Times δείχνουν ότι από τις αρχές του 2021οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ξοδέψει τουλάχιστον 264 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά δυνητικών αντιπάλων με αξία κάτω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια – ποσό διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2000 κατά τη διάρκεια της άνθησης των εταιρειών dotcom.

Η πληθώρα εξαγορών έρχεται εν μέσω πολύ αυστηρότερου ελέγχου από τον Λευκό Οίκο, τις ρυθμιστικές αρχές και τα μέλη του Κογκρέσου, που κατηγόρησαν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – ιδιαίτερα την Apple, το Facebook, το Google, το Amazon και τη Microsoft – ότι καταστέλλουν τον ανταγωνισμό και βλάπτουν τους καταναλωτές.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission-FTC) διερευνά εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί από καιρό, όπως αυτές του Instagram και του WhatsApp από το Facebook και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να ελέγξει κι άλλες συναλλαγές ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή τους. Η FTC έχει τη δύναμη να ακυρώσει συμφωνίες εάν τις θεωρήσει παράνομες και να μπλοκάρει άλλες στο μέλλον.

Η Επιτροπή δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικά με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A) στον τεχνολογικό κλάδο από το 2010 έως το 2019, δίνοντας έμφαση σε αυτή τη δεκαετία φρενήρους δραστηριότητας κατά την οποία οι εταιρείες αγόρασαν μικρότερους αντιπάλους τους με πολύ ταχύ ρυθμό. Η Lina Khan, η πρόεδρος της FTC, είπε ότι η μελέτη «υπογραμμίζει την ανάγκη να εξετάσουμε προσεκτικά τις απαιτήσεις αναφορών (…) και να εντοπίσουμε πεδία όπου η FTC μπορεί να έχει δημιουργήσει παραθυράκια που αδικαιολόγητα επιτρέπουν να γίνονται ντιλ κάτω από τα ραντάρ».

Σήμερα οι συναλλαγές αξίας κάτω των 92 εκατ. δολαρίων δεν χρειάζεται να ανακοινώνονται στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Η ανάλυση δεδομένων των FT δείχνει ότι παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, η διενέργεια ντιλς έχει αυξηθεί από το τέλος του χρονικού πλαισίου που ορίζει η έκθεση.

Από την αρχή του έτους, οι εταιρείες τεχνολογίας πραγματοποίησαν 9.222 συναλλαγές ρεκόρ για την αγορά νεοσύστατων επιχειρήσεων αξίας κάτω του ενός δισ δολαρίων. Πρόκειται για αριθμό αυξημένο περίπου 40 τοις εκατό πάνω από τα επίπεδα του 2000. Ο Barry Lynn, διευθυντής του Open Markets Institute με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε: “Αυτό ήταν εντελώς προβλέψιμο-σε δύσκολους καιρούς, οι εταιρείες που είναι ήδη εδραιωμένες εξαγοράζουν άλλες πολύ πιο εδραιωμένες”. «Αυτό το είδος συμφωνιών είναι κακό επειδή κάνει αυτές τις εταιρείες πολύ πιο ισχυρές. Αυξάνει τη δύναμή τους επί του ανθρώπων που εργάζονται για αυτές, τη δύναμή τους στις κεφαλαιαγορές και επί των επενδυτών και αποκλείει το είδος του ανταγωνισμού που μπορεί να φέρει καινοτομία ».

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές όλων των μεγεθών στο χώρο της τεχνολογίας έχουν φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα το 2021, εν μέρει επειδή οι εταιρείες ενίσχυσαν τις ψηφιακές δυνατότητές τους καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στράφηκαν στο διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μελέτη της FTC αποκάλυψε ότι η Apple, το Facebook, η Amazon, η Google και η Microsoft, μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποίησαν 819 εξαγορές που δεν ανακοινώθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις για την ανακοίνωσή τους. Εκτός από το μέγεθος του ντιλ, άλλες εξαιρέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διασυνοριακές συμφωνίες στις οποίες ο αγοραστής δεν αποκτά έλεγχο.

Η Khan είπε ότι η μελέτη έδειξε πώς οι εταιρείες Big Tech χρησιμοποίησαν συστηματικά τις εξαγορές νεοσύστατων επιχειρήσεων για να εξαλείψουν μελλοντικούς ανταγωνιστές. “[Η μελέτη] καταγράφει τον βαθμό στον οποίο αυτές οι εταιρείες έχουν αφιερώσει τεράστιους πόρους στην απόκτηση νεοσύστατων επιχειρήσεων, χαρτοφυλάκια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ολόκληρες ομάδες τεχνολόγων-και πώς μπόρεσαν να το κάνουν σε μεγάλο βαθμό εκτός της αρμοδιότητάς μας”, δήλωσε η Khan. Οι συναλλαγές αξίας κάτω από το όριο αναφοράς των 92 εκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν επίσης σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Σε στοιχεία ενεργητικού αυτής της κατηγορίας δαπανήθηκαν 66 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω 8.451 συναλλαγών. Πρόκειται για αύξηση 35 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι.

Η εταιρεία με τη δεύτερη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην εξαγορά τέτοιων εταιρειών μικρής αξίας η Amazon, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, με οκτώ συναλλαγές. Η εταιρεία του Jeff Bezos έκανε επίσης μια μεγάλη συμφωνία καθώς αγόρασε το θρυλικό στούντιο κινηματογράφου MGM έναντι 8,45 δισ. δολαρίων.

«Θεωρώ τις σειριακές εξαγορές ως στρατηγική Pac-Man-ο συλλογικός αντίκτυπος εκατοντάδων μικρότερων εξαγορών μπορεί να οδηγήσει σε ένα μονοπωλιακό μεγαθήριο: Rebecca Kelly Slaughter, Επίτροπος FTC»

Η έκθεση FTC έρχεται εν μέσω μιας μάχης για αλλάξουν οι αντιμονοπωλιακές πρακτικές υπό την ηγεσία του Μπάιντεν και της ρυθμιστικής αρχής, η οποία έχει αποκτήσει νέα δύναμη πυρός υπό την Khan, η οποία είναι τώρα ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην πρώτη γραμμή του κινήματος δίκαιου ανταγωνισμού στην Ουάσινγκτον. Τα ευρήματα δημοσιοποιούνται μετά από σαρωτική εντολή που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν τον Ιούλιο με στόχο τον περιορισμό της επιρροής των μεγάλων επιχειρήσεων, με την εξάλειψη των αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Η εντολή, η οποία κάλυπτε τομείς από την τεχνολογία και τις μεταφορές έως την υγειονομική περίθαλψη και τις τράπεζες, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης μεγάλης εταιρικής δύναμης σε διάφορους κλάδους. Η Apple, το Facebook, η Amazon, η Google και η Microsoft πραγματοποίησαν 616 εξαγορές αξίας άνω του 1 εκατ. Δολαρίων, πάνω από το 75 % των οποίων περιελάμβανε ρήτρες μη ανταγωνισμού για τους ιδρυτές και τους βασικούς υπαλλήλους των εταιρειών-στόχων, σύμφωνα με την έκθεση της FTC.

Τουλάχιστον το 40 % των συμφωνιών δείχνουν ότι οι συμφωνίες αφορούσαν εταιρείες ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών. Η Rebecca Kelly Slaughter, επίτροπος FTC, δήλωσε: «Νομίζω ότι οι κατ’ εξακολούθηση εξαγορές αποτελούν στρατηγική Pac-Man: Κάθε μεμονωμένη συγχώνευση, ανεξάρτητα η μια από την άλλη, μπορεί να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο, αλλά ο συλλογικός αντίκτυπος εκατοντάδων μικρότερων εξαγορών μπορεί να οδηγήσει σε ένα μονοπωλιακό μεγαθήριο ». Η Apple, το Facebook, η Amazon, η Google και η Microsoft αρνήθηκαν να σχολιάσουν.