Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου άφησαν πίσω μαζικούς θανάτους μυδιών και γόνου σε μονάδες μυδοκαλλιεργειών της Καβάλας. Συγκεκριμένα, το φαινόμενο παρουσιάστηκε σε μυδοκαλλιέργειες που λειτουργούν στην Κεραμωτή, στο Αγίασμα, στη Βάσοβα και στη Νέα Ηρακλείτσα της Π.Ε. Καβάλας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια. «Ο λόγος είναι ότι ενώ το ανώτερο όριο θερμικής αντοχής των μυδιών είναι περίπου στους 27ο  C, καταγραφές τηλεμετρικού σταθμού που έχει εγκατασταθεί σε μονάδα μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή Φαναρίου Ροδόπης κατέγραψε θερμοκρασίες την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου που ξεπερνούσαν τους 30ο  C».

Το θέμα απασχόλησε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη, στην οποία συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Καβάλας Λεωνίδας Καστανάς με υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και μυδοκαλλιεργητές της περιοχής Π.Ε. Καβάλας με θέμα: «τους μαζικούς θανάτους μυδιών και γόνου σε μονάδες μυδοκαλλιεργειών της Π.Ε. Καβάλας».

Σε αυτή αποφασίστηκε, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, επειδή οι μυδοκαλλιεργητές έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημία, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ, γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του, «με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου θα προσπαθήσουμε να βρεθούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες μυδοκαλλιεργητές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών