Η ανεργία τον Ιούλιο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 14,2%. Είναι εντυπωσιακή εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς πως το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία,η ανεργία βρισκόταν στο 16,2%. Πέρασαν δηλαδή 16 μήνες υγειονομικής κρίσης με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και η ανεργία αντί να αυξηθεί λόγω της ανύπαρκτης οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εξήγηση είναι απλή και έχει δοθεί από το οικονομικό επιτελείο. Δαπανήθηκαν κρατικοί πόροι για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, ανέργων, αγροτών, ιδιοκτητών ακινήτων και δανειοληπτών ύψους 30 δισ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων στήριξης ήταν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η κάλυψη εργοδοτικών εισφορών, οι αναστολές φόρων, το πρόγραμμα«Γέφυρα» κ.ά.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το καλό κλίμα στις αγορές και δεν δίστασε να δανειστεί ώστε να περάσουν οι πολίτες την πανδημία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες στο εισόδημά τους. Ετσι ο «λογαριασμός» του δημόσιου χρέους ανέβηκε στο 230% του ΑΕΠ.

Βεβαίως, με την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι προοπτικές για τους 665.000 άνεργους συμπολίτες μας είναι θετικές, καθώς η άνοδος του ΑΕΠ δημιουργεί πλούτο και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό όμως μεσο-μακροπρόθεσμα. Αλλωστε η άνοδος του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση και δευτερευόντως στις παραγωγικές επενδύσεις.

Εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι στις μικρές έως πολύ μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, τώρα που έληξαν τα μέτρα στήριξης. Το ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και σε αυτή τη συγκυρία τροφοδοτεί παρά περιορίζει την ανεργία.

Οι οικονομολόγοι φωνάζουν χρόνια για να δοθούν κίνητρα στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε κρίση. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε, με τον Πρωθυπουργό να εξαγγέλλει στη ΔΕΘ φοροελαφρύνσεις εν όψει ενός εταιρικού μετασχηματισμού, αλλά κατά γενική ομολογία το πακέτο έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρο ώστε να πεισθεί ο έλληνας μικρο-επιχειρηματίας που θέλει να είναι κυρίαρχος του εαυτού του να συμπράξει με κάποιον άλλον εταίρο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Το… πέπλο του κορωνοϊού, το τέλος της πρόληψης και η γέννηση της άλλης πανδημίας…
Opinion |

Το… πέπλο του κορωνοϊού, το τέλος της πρόληψης και η γέννηση της άλλης πανδημίας…

Ο κορωνοϊός άπλωσε πάνω από τις ζωές μας ένα μεγάλο πέπλο. Στην εποχή του lockdown αυτό το πέπλο έκρυβε καλά τα προβλήματα αλλά όταν άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί αποκαλύφθηκε –και- μια άλλη πανδημία.

Ναφθαλίνη
Opinion |

Ναφθαλίνη

Σωστά κατευθύνονται εκεί που θέλει να πάει η οικονομία. Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην πράσινη μετάβαση, στην εξωστρέφεια (πρώτα οι εξαγωγές), στην καινοτομία, αλλά κυρίως στο πιο σημαντικό: στην ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

FLASHBACK – 12 Οκτωβρίου 1985 – Η πρώτη μεταπολεμική λεηλασία οικονομίας και νοικοκυριών…
Opinion |

FLASHBACK - 12 Οκτωβρίου 1985: Η πρώτη μεταπολεμική λεηλασία οικονομίας και νοικοκυριών…

Ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης ανακοίνωσαν ένα πρωτόγνωρα σκληρό πακέτο μέτρων για να ληφθεί η δεύτερη δόση του κοινοτικού δανείου, όπως έκαναν και όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, με καλύτερες και προθυμότατες όλες τις μνημονιακές!