Σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιστρέψουν την αρνητική τάση στις δημοσκοπήσεις τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU έχουν επικεντρώσει τον προεκλογικό τους αγώνα στην πιθανότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke). Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ σε προεκλογική συγκέντρωση χθες το βράδυ στην πρώην εκλογική της περιφέρεια στο Στράλζουντ της βόρειας Γερμανίας μαζί με τον υποψήφιο του CDU και του CSU, Άρμιν Λάσετ.

Η καγκελάριος προειδοποίησε, πως σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού SPD, Πρασίνων και Αριστεράς η Γερμανία δεν πρόκειται να επιστρέψει μετά το τέλος της πανδημίας σε «υγιείς» δημοσιονομικές συνθήκες. Επιπλέον υπάρχει, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, ο κίνδυνος τα δάνεια που πήρε η Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης να μην αποτελούν μία εξαίρεση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά την απαρχή για μία «κοινότητα χρέους» στην ΕΕ σε μόνιμη βάση.

Η Μέρκελ αναδεικνύει διάδοχο τον Λάσετ

Αρχικά η Άγνκελα Μέρκελ είχε την πρόθεση να συμμετέχει μόνο στην εναρκτήρια προεκλογική εκδήλωση στο Βερολίνο και στην τελευταία κεντρική συγκέντρωση των χριστιανικών κομμάτων, η οποία θα γίνει την Παρασκευή στο Μόναχο. Το σταθερό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις την αναγκάσαν να αλλάξει γνώμη και να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα δύο επιπλέον προεκλογικές συγκεντρώσεις, μαζί με τον Άρμιν Λάσετ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο λόγος, για τον οποίον ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του CDU και του CSU έδινε στο παρελθόν την ψήφο του σε αυτά τα δύο κόμματα, ήταν η Ανγκελα Μέρκελ. Προκειμένου να πείσει αυτούς τους πολίτες να τα ψηφίσουν ξανά, η κ. Μέρκελ παρουσιάζει εδώ και λίγες εβδομάδες τον Άρμιν Λάσετ ως διάδοχο της πολιτικής της κληρονομιάς – εγγυητή της σταθερότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Γνωρίζω ότι ένας καγκελάριος Άρμιν Λάσετ θα συνέχιζε αυτή την πορεία», τόνισε χθες το βράδυ στο Στράλζουντ. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν στις λίγες ημέρες που απομένουν ως τις εκλογές θα πετύχει αυτό το εγχείρημα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον κ. Λάσετ στην ερώτηση για το ποιος θεωρείται ικανότερος να αναλάβει το αξίωμα του καγκελαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...

«Το διεθνές εμπόριο όπλων παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από το εμπόριο μπανανών»
Διεθνή |

«Το διεθνές εμπόριο όπλων παραμένει λιγότερο ρυθμισμένο από το εμπόριο μπανανών»

Ο Ρώσος φωτορεπόρτερ Nikita Teryoshin παρακολούθησε, για χρόνια, εκθέσεις όπλων σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα φωτογραφικό βιβλίο. Η έκδοσή του προσφέρει μια ματιά στην ενοχλητικά πραγματική, επαίσχυντη και ευημερούσα επιχείρηση του πολέμου.