Σήμα για έναρξη του tapering σύντομα, πιθανότατα πριν τα τέλη της χρονιάς, έστειλε και πάλι κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αν και με πιο εμφατικό τρόπο, η Federal Reserve. Με τον τρόπο αυτό άφησε τα… δύσκολα για το συμβούλιο του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου.

Η απασχόληση και ο γρίφος του tapering

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις του μετά το πέρας του συμβουλίου, ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ, πολλά μέλη της FOMC θεωρούν πλέον πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού, ώστε ουσιαστικά να επιτρέπει την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Θυμίζουμε πως ο στόχος του πληθωρισμού έχει ήδη επιτευχθεί, όμως ο στόχος της πλήρους απασχόλησης όχι ακόμη, καθώς παρά τη βελτίωση της απασχόλησης δεν έχει αναρρώσει στα προ της πανδημίας επίπεδα της.

Ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων. Ωστόσο, σε ερώτηση που δέχτηκε αναφορικά με την επικείμενη έκθεση για την απασχόληση, ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο δεν περιμένει να δει συγκεκριμένα νούμερα, αλλά «μόνο περαιτέρω πρόοδο». «Για μένα δεν χρειάζεται μια καταπληκτική, πολύ ισχυρή, έκθεση για την απασχόληση. Μου αρκεί μια λογικά καλύτερη έκθεση για την απασχόληση για να αισθανθώ πως το κριτήριο έχει επιτευχθεί. Άλλοι στην επιτροπή, πολλοί μέσα στην επιτροπή, θεωρούν πως το κριτήριο έχει ήδη επιτευχθεί. Άλλοι θέλουν μεγαλύτερη πρόοδο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ούτε από το σημερινό ανακοινωθέν προκύπτει το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το tapering και με τι ρυθμό θα δρομολογηθεί η απομείωση του. Ο ίδιος ο κύριος Πάουελ υποστήριξε πως ο ρυθμός μπορεί να αυξάνεται και να μειώνεται σταδιακά, αναλόγως με τις συνθήκες στην οικονομία, όμως επεσήμανε πως, εφόσον η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχιστεί, το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Επιτόκια: ραντεβού το 2022

Παράλληλα, ενώ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, άλλαξε την τροχιά αναφορικά με την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, τα μισά από τα στελέχη της FOMC εκτίμησαν πλέον την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων από το 2022, αντί από το 2023 που ήταν η εκτίμηση στο συμβούλιο του Ιουνίου.

Παρόλ’αυτά ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης παρέμεινε πιστός στη μετριοπαθή τακτική του. Ξεκαθάρισε πως η επικείμενη έναρξη του tapering δεν αποτελεί «απευθείας σήμα» για αύξηση των επιτοκίων εξηγώντας πως το συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει διαφορετικά κριτήρια. Ωστόσο προειδοποίησε πως αν οι συνθήκες στην αγορά και στο μέτωπο του πληθωρισμού το απαιτήσουν, η Fed θα αντιδράσει. Αν και ο ίδιος επανέλαβε την άποψη του, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν μεν ακόμη, αλλά κατόπιν θα αρχίσουν να καταλαγιάζουν.

Το ταβάνι του χρέους

Ο κύριος Πάουελ αναφέρθηκε και στο επόμενο «καυτό» θέμα που θα απασχολήσει την αμερικανική αγορά το επόμενο διάστημα: το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, καθώς το χρονικό όριο του Οκτωβρίου πλησιάζει.

«Είναι πολύ σημαντικό το ταβάνι του χρέους να αυξηθεί εγκαίρως, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Πρόκειται για ένα κρίσιμο και πολύ σημαντικό θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το σχόλιο του κύριο Πάουελ ήρθε σε συνέχεια της είδησης που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε πως οι συντηρητικοί θα ψηφίσουν ενάντια στην αύξηση του ορίου του χρέους.

Ο κύριος Πάουελ προειδοποίησε πως μια τέτοια αποτυχία θα είχε σοβαρές, αλυσιδωτές επιπτώσεις, θα έβλαπτε την αμερικανική οικονομία και την αγορά.

Αργεί το ψηφιακό δολάριο

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πιθανής έκδοσης ψηφιακού δολαρίου, σε ένα διάστημα που το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη αγορά των ψηφιακών νομισμάτων παραμένει ιδιαίτερα έντονο. Γνωρίζουμε, εξάλλου, πως η Fed έχει δρομολογήσει, από τον περασμένο Μάιο, τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα και ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα της έκθεσης της.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και πως η Fed δεν αισθάνεται την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή, μόνο και μόνο επειδή άλλες χώρες και κεντρικές τράπεζες δρομολογούν τέτοια project.

«Νομίζω πως είναι βασικό να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου θα έχουμε λάβει τις πληροφορίες για μια τέτοια απόφαση. Και δεν θεωρώ πως έχουμε μείνει πίσω. Νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι να το κάνουμε σωστά και όχι πιο γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τις δηλώσεις τους έχει διαφανεί και πως στο θέμα αυτό τα μέλη του συμβουλίου δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Στελέχη όπως η Κυβερνήτης Λάελ Μπρέναρντ και ο επικεφαλής της Boston Fed έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ψηφιακού δολαρίου, ενώ έτεροι αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου Ράνταλ Κάρλες, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.

Αλλαγή των κανόνων δεοντολογίας

Ο κύριος Πάουελ αναφέρθηκε και στην αμφιλεγόμενη υπόθεση που έχει να κάνει με την αποκάλυψη πως 12 από τους περιφερειακούς επικεφαλής της Fed, όχι μόνο είχαν assets στο χρηματιστήριο, αλλά «έπαιζαν» συχνά στο χρηματιστήριο (σε μετοχές και ομόλογα) καθ’ όλη τη διάρκεια του δύσκολου 2020. Όλα τα στελέχη οφείλουν να καταθέτουν τακτικά ανάλυση του ετήσιου χαρτοφυλακίου τους.

Ενδεικτικά το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της Dallas Fed, έδειξε πως ο Ρόμπερτ Κάπλαν έκανε πολλαπλές συναλλαγές πέρυσι στο χρηματιστήριο και μάλιστα έκαστη αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων «παίζοντας» με μετοχές εταιρειών όπως η Apple, η Amazon και η Delta Air Lines. Αντιστοίχως ο πρόεδρος της Boston Fed, Έρικ Ρόσενγκρεν διαθέτει συμφέροντα σε τέσσερα real estate investment trust και διαθέτει μετοχές σε εταιρείες όπως η Pfizer, η Chevron και η AT&T.

Ο διοικητής της Fed, αφού διευκρίνισε πως δεν γνώριζε για τα χρηματιστηριακά παιχνίδια των στελεχών της Τράπεζας, ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να δρομολογηθεί τροποποίηση των κανονισμών, καθώς οι σημερινοί κανόνες δεοντολογίας και ηθικής αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως ο νέος γενικός κανόνας είναι πως αξιωματούχοι της Τράπεζας θα απαγορεύεται να διαθέτουν assets, η κίνηση των οποίων μπορεί να επηρεάζεται από τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή