Με τον υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, κ. Khalid bin Abdulaziz Al-Falih συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί, κ. κ. Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Khalid bin Abdulaziz Al-Falih δήλωσε:

«Πρώτα απ’ όλα είμαι ενθουσιασμένος που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Οι δύο χώρες, με σημαντική εθνική κληρονομιά και μεγάλη δύναμη στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, έχουν στενές σχέσεις για πολλές, πολλές δεκαετίες. Πάντοτε υπήρχαν καλές σχέσεις σε διαπροσωπικό και πολιτικό επίπεδο, τώρα όμως η σχέση αυτή αναβαθμίζεται στο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας.

Σήμερα υπάρχει η δυναμική για να προχωρήσει η διμερής οικονομική συνεργασία σε τέτοιο σημείο που να μην έχει  ιστορικό προηγούμενο καθώς από τη μία υπάρχει η θέληση των ηγετών των δύο χωρών και από την άλλη οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και στη Σαουδική Αραβία με το «Όραμα 2030». Αυτό μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να ενδυναμώσουμε το διμερές εμπόριο και τις επενδυτικές ροές προς τις δύο χώρες αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

Η Εξοχότητά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδης συνέβαλε από κάθε πλευρά ώστε να είναι η επίσκεψή μας εξαιρετικά παραγωγική. Ξεκινήσαμε χθες βράδυ με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου – Enterprise Greece για την διευκόλυνση των επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα θα υπογραφεί η συμφωνία ίδρυσης επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Συνομοσπονδίας των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τώρα είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση εδώ στο Υπουργείο και θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας με τον κ. Γεωργιάδη στο γεύμα.

Η δυναμική είναι πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι θα δείτε πολλές επενδύσεις και στις δύο χώρες όπως και συνεργασία επιχειρήσεων των δύο χωρών σε επιχειρηματικά σχέδια σε άλλες χώρες καθώς η δυναμική του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα μπορεί να προσδώσει αξία και σε φίλους και εταίρους μας στην παγκόσμια κοινότητα».

Από την πλευρά του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Για πολλές δεκαετίες οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας είναι σε άριστο επίπεδο, όπως άλλωστε και η συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο – το αποδεικνύουν οι επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της απόφασης του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Πρίγκηπος Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω την διμερή συνεργασία, είχα σήμερα την μεγάλη τιμή να υποδεχτώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων την Υψηλότητά του.

Επαναβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα μέσω της αξιοποίησης επιχειρηματικών ευκαιριών και της προώθησης επενδύσεων και στις δύο χώρες. Προς την κατεύθυνση αυτή επιχειρηματική αποστολή από την Ελλάδα θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα, ενώ έως το τέλος του έτους επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ήταν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση κι ευχαριστώ θερμά την Υψηλότητά του γι’ αυτό».

Συνάντηση και με τον υπουργό Τουρισμού

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid bin Abdulaziz Al-Falihπουργός συναντήθηκε και με τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.

Οι δύο υπουργοί επαναβεβαίωσαν τις άριστες διμερείς σχέσεις και στον τομέα του τουρισμού, ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός ζήτησε να ενταχθούν στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας στην επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, καθώς, όπως τόνισε, θεωρεί ότι ο τουριστικός τομέας είναι ιδανικός για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Ο Σαουδάραβας Υυουργός εξήρε την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και τα αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ζήτησε την τεχνογνωσία της Ελλάδας με βάση την εμπειρία της στην υποδοχή και ικανοποίηση επισκεπτών διαχρονικά, ενώ σημείωσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του στους τομείς της μεταποίησης, εφοδιαστικής αλυσίδας, καθαρής ενέργειας, συνδεσιμότητας ανθρώπων και αγαθών και στον τομέα του τουρισμού.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τις επενδύσεις, αφήνοντας στην άκρη τις καθυστερήσεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί workshop με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς που η κάθε χώρα παρουσιάζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την παρουσίαση επενδυτικών ευκαιριών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε τη σημασία συμπερίληψης των σημαντικότερων ελληνικών τουριστικών ενώσεων στο υπό δημιουργία «Business Council», στο πλαίσιο του Κοινού Προγράμματος Δράσης 2021-2023 μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα