Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επισκέφτηκαν την έκθεση σύγχρονης τέχνης Portals, η οποία φιλοξενείται στο πρώην δημόσιο καπνεργοστάσιο επί της λεωφόρου Λένορμαν 218.

Το κτίριο του καπνεργοστασίου αποδόθηκε στην ολότητά του ως πολιτιστικός χώρος για πρώτη φορά στο κοινό φέτος το καλοκαίρι και είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, με την αφορμή της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Εκ μέρους του ΝΕΟΝ, ο Φάνης Καφαντάρης, υπεύθυνος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, καλωσόρισε τους δύο δημάρχους στην έκθεση, σημειώνοντας ότι για τις ανάγκες της έκθεσης Portals «αποκαταστάθηκε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οικοδομικών επισκευών και εγκατάστασης δικτύων, με στόχο ένα σύγχρονο, φιλικό και ασφαλή εκθεσιακό χώρο στο δυτικό κομμάτι του κτιρίου, το οποίο παρέμενε μέχρι και πριν από δύο χρόνια ανενεργό». Η χρηματοδότηση για την αναμόρφωση του χώρου έγινε από τον ΝΕΟΝ, για τον οποίο ο κ. Καφαντάρης ανέφερε ότι «ιδρύθηκε το 2013 από τον επιχειρηματία και συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλο και έκτοτε έχει παρουσιάσει εκθέσεις και εκδηλώσεις σε διαφορετικούς χώρους στην πόλη της Αθήνας, αλλά και αλλού».

Οι κ. Μπακογιάννης και Ιμάμογλου, ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους της πλούσιας έκθεσης από την βοηθό επιμέλειας, Γαλήνη Νότη, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αφορμή για τον τίτλο της έκθεσης ήταν ένα άρθρο της συγγραφέα Arundhati Roy στους Financial Times το 2020, που βλέπει την πανδημία σαν μια πύλη, σαν ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο».

Στην έκθεση portals φιλοξενούνται 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, και 15 νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας ΝΕΟΝ, και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director, Museum of Contemporary Art Chicago. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Στο κτίριο στεγάζεται επίσης, η βιβλιοθήκη και το αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, όπου επίσης έχει πρόσβαση από το κοινό.

Μετά την έκθεση Portals, οι δήμαρχοι των δύο πόλεων επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο, η οποία στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen, το οποίο λειτουργούσε ως εργοστάσιο μεταξιού έως το 1875. Η δημοτική πινακοθήκη, εκτός από τη μόνιμη έκθεσή της, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, όπως την έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ – Έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» με τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Κέρο, η οποία παρατάθηκε έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ευλογιά των πιθήκων: Αύριο στη χώρα μας τα πρώτα εμβόλια – Ποιοι θα το κάνουν
Επικαιρότητα |

Αύριο στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων – Ποιοι θα το κάνουν

Στις 22 Ιουλίου, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς στον άνθρωπο προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην υδρόγειο.