Η Norges Bank, η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, έγινε την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη δυτική Κεντρική Τράπεζα που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αφού μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές το 2020, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αποφάσισε ομόφωνα να αυξήσει τα επιτόκια στο 0,25% από το μηδέν.

«Μια οικονομία που βαίνει προς τη φυσιολογικότητα, υποδηλώνει ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε ο Νορβηγός Τραπεζίτης Oystein Olsen.

Το νόμισμα της Νορβηγίας ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο έναντι του ευρώ, σύμφωνα με το Reuters, και κέρδισε 0,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης, ότι είναι πιθανή μία ακόμα αύξηση του κόστους δανεισμού τον Δεκέμβριο.

Η αύξηση των επιτοκίων στην Νορβηγία, έρχεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία πολλές κεντρικές τράπεζες εξετάζουν παρόμοιες κινήσεις εν μέσω της σταθερής ανάπτυξης και του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιωματούχοι της Federal Reserve επανέλαβαν την Τετάρτη ότι η μείωση των αγορών ομολόγων έρχεται «σύντομα». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβράδυνε πρόσφατα την αγορά ομολόγων της, αλλά η μείωση στα επιτόκια φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα κοντά για τις δύο τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή