Με σκωτσέζικο ντους ομοιάζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στο σκέλος που αναφέρεται στα θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.
Αφενός, η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων στην δημοσιονομική και την μακροοικονομική εικόνα της χώρας, από δύο συγκεκριμένους τομείς.
Πρόκειται για το θέμα των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων για αναδρομική επιστροφή περικοπών συντάξεων, αλλά και για το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας μετά την άρση των μέτρων άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Αφετέρου, οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν τα εύσημα στη χώρα μας για την πρόοδο που παρουσιάζει στον τομέα της απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
Δικαστικές αποφάσεις. «Οι εκκρεμείς αποφάσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων – σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας – δημιουργούν δημοσιονομικούς κινδύνους» κατά την έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως έχει αναφέρει ο Ο.Τ. εν αναμονή τελούν δύο δικαστικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, για την αναδρομική επιστροφή περικοπών σε συντάξεις, που φθάνουν συνολικά τα 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αλλά και το ενδεχόμενο επιδίκασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναδρομικών άνω των 1,5 δισ. ευρώ σε 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί – εκ νέου – εφιάλτες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και σημειώνεται από τους εποπτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε., καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κληθεί να διαχειριστεί νέα δημοσιονομικά ανοίγματα από αναδρομικά συντάξεων. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση σημειώνει ότι «το θετικό γεγονός ότι το ‘μαξιλάρι’ των αποθεματικών παραμένει υψηλό, ενώ οι «έξοδοι» της χώρας στις αγορές γίνεται με εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες».
Αύξηση της ανεργίας. Το άλλο σημείο το οποίο τονίζει η έκθεση αφορά στην ανεργία και «στον κίνδυνο αύξησής της, μόλις λήξουν όλοι οι περιορισμοί που επέβαλαν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας». Η έκθεση διατυπώνει τον προβληματισμό που είναι διάχυτος στην αγορά εργασίας για τις εξελίξεις που θα συμβούν με την άρση των μέτρων προστασίας, όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων και άλλα περιοριστικά μέτρα που κρίθηκαν αναγκαία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ήδη το ποσοστό της ανεργίας δείχνει μια μικρή αποκλιμάκωση (14,2%), αλλά κατά γενική ομολογία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το σύνολο των οικονομικών Οργανισμών – εντός και εκτός της χώρας – διερωτώνται για την αντίδραση της αγοράς μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων που συνεχίζουν να ισχύουν σε ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες. Ενδεικτική είναι η «προσέγγιση» του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που διατυπώνει φόβους για την εξέλιξη των στοιχείων της αγοράς εργασίας όταν θα εκλείψει ο «παραμορφωτικός φακός» των μέτρων. Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αύξησης της ανεργίας και προτείνει παρεμβάσεις που να στοχεύουν στην προστασία της απασχόλησης.
Απονομή εκκρεμών συντάξεων. Η έκθεση καταγράφει «ουσιαστική πρόοδο στην απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ρυθμός απονομής των συντάξεων έχει διπλασιασθεί σε σχέση με το 2019, ενώ το τελευταίο εννεάμηνο καταγράφεται – συνεχής – μείωση του αριθμού των εκκρεμοτήτων. Ο ρυθμός απονομής ξεκίνησε το 2019 με 10.000 συντάξεις μηνιαίως, και έφθασε σήμερα τις 20.000 συντάξεις το μήνα. Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση προσδοκά να απονέμονται 30.000 συντάξεις μηνιαίως. Το 2019 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 190.000 κύριες συντάξεις, το 2020 μειώθηκαν στις 155.000 και τον Ιούνιο του 2021, οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 130.510.
Latest News
ΕΦΚΑ: Με κατασχέσεις απειλούνται 2,4 εκατ. οφειλέτες
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025
Πόσοι παραμένουν στην εργασία μετά την επιδότηση της ΔΥΠΑ;
Υψηλή απασχολησιμότητα διαπιστώνει μελέτη του ΟΟΣΑ
Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Στρατηγική επιλογή η προσέλκυση Ελλήνων της διασποράς
H προσπάθεια επαναπατρισμού των Ελλήνων της διασποράς αποτελεί μία επένδυση, που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα για τη χώρα, σύμφωνα με τον Σπύρο Πρωτοψάλτη
Πώς θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 15.000 θέσεις στο Δημόσιο
Ηλεκτρονικά και μόνο σε δύο εξεταστικά κέντρα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ο επόμενος διαγωνισμός – Θα μπορεί να γίνει και με… ραντεβού
Νέος κατώτατος μισθός - Τι προβλέπεται για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο κατώτατος μισθός και ο αλγόριθμός υπολογισμού - Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ το νομοσχέδιο με 157 «ναι»
Διχάζουν την κυβέρνηση οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας – Τα σενάρια
Κρίσιμο θέμα για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας η αναζήτηση ή όχι της επιστροφής αναδρομικών ποσών