H αντίδραση της Apple στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει νομοθεσία για έναν κοινό φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, ήταν άμεση.

Καθώς, η πρωτοβουλία αυτή πλήττει την αμερικανική εταιρεία, η οποία διαθέτει το δικό της ξεχωριστό καλώδιο τύπου Lightning αντί για USB, για τη φόρτιση των iPhone και άλλων προϊόντων της.

Η Apple σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της «ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει έναν μόνο τύπο φορτιστή πνίγει τον ανταγωνισμό παρά τον ενθαρρύνει, πράγμα που με τη σειρά του θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Ο τεχνολογικός κολοσσός μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην 24μηνη μεταβατική περίοδος που δίνεται στις εταιρείες, προκειμένου να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όταν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν τόνισε, από την πλευρά του, ότι ήλθε ώρα να εξαφανιστεί το θέαμα των πολλαπλών καλωδίων φόρτισης. «Η δουλειά μου είναι να σκοτώνω αυτά τα ‘φίδια’ όποτε μπορώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε μάλλον απαξιωτικά για τις αντιδράσεις της Apple: «Τις ξέρω αυτές τις εταιρείες εδώ και χρόνια. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε μια πρόταση, αρχίζουν τα ‘ωχ, θα είναι ενάντια στην καινοτομία’. Λοιπόν, όχι, δεν θα είναι ενάντια στην καινοτομία, δεν θα είναι ενάντια σε κανέναν. Όπως κάθε τι που κάνει η Κομισιόν, θα είναι υπέρ των καταναλωτών».

Με τη σημερινή πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών θα εναρμονιστούν: Η USB-C θα καταστεί η πρότυπη θύρα για όλα τα έξυπνα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών. Τα παραπάνω μέτρα θα προσφέρουν ευκολία στους καταναλωτές και θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται με την παραγωγή και την απόρριψη των φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η Επιτροπή προτείνει:

  • Μια εναρμονισμένη θύρα φόρτισης των ηλεκτρονικών συσκευών: Η USB-C θα αποτελεί κοινή θύρα. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή USB-C, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής.
  • Εναρμονισμένη τεχνολογία ταχείας φόρτισης, η οποία θα συμβάλει ώστε διάφοροι παραγωγοί να μην περιορίζουν αδικαιολόγητα την ταχύτητα φόρτισης και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ταχύτητα φόρτισης είναι η ίδια όταν χρησιμοποιείται συμβατός φορτιστής για μια συσκευή.
  • Τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστή από την πώληση της ηλεκτρονικής συσκευής: Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν νέα ηλεκτρονική συσκευή χωρίς νέο φορτιστή. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί ο αριθμός των αχρείαστων φορτιστών που αγοράζονται ή που μένουν αχρησιμοποίητοι. Η μείωση της παραγωγής και της απόρριψης νέων φορτιστών εκτιμάται ότι θα μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά σχεδόν χίλιους τόνους ετησίως.
  • Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Οι παραγωγοί θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για τις επιδόσεις φόρτισης, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την ισχύ που απαιτείται από τη συσκευή και το αν η συσκευή υποστηρίζει την ταχεία φόρτιση. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα μπορούν να διαπιστώσουν ευκολότερα αν οι υφιστάμενοι φορτιστές τους πληρούν τις απαιτήσεις της νέας συσκευής τους ή θα διευκολύνονται στην επιλογή συμβατού φορτιστή. Σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα, το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τον αριθμό των νέων φορτιστών που αγοράζουν και, ως εκ τούτου, θα τους βοηθήσει να εξοικονομούν 250 εκατ. EUR ετησίως από περιττές αγορές φορτιστών.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή