Η ελληνική κοινωνία έχει εξοικειωθεί πλέον αρκετά με το Ισλάμ. Ειδήσεις από όλο τον κόσμο για βιαιότητες, συγκρούσεις, επαναστάσεις και καταλήψεις εξουσίας συχνότατα κατακλύζουν τις οθόνες των τηλεοράσεων και τη θεματολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το σαλόνι μας γεμίζει από περιγραφές, αιματηρών συχνά, ανταλλαγών επιθετικών ενεργειών, ενώ αραβικές λέξεις, συνήθεις στην ισλαμική θρησκεία, έχουν γίνει γνωστές και διανθίζουν τις συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων.

Oνόματα προσωπικοτήτων, περιοχών ή οργανώσεων, συχνά σε γλώσσες ξενικές για εμάς (αραβικά, φαρσί, παστό, ουρντού, σίντι, δαρδικά, σομάλι, ορόμο κ.ά.), βουίζουν στ’ αφτιά μας. Οροι πολιτικοθρησκευτικοί πρωτάκουστοι (τζιχάντ, χαϊζίρια, χαντίντ, φατουά κ.ά.) ανακοινώνονται μέσω των δελτίων ειδήσεων και ζαλίζουν τους εγκεφάλους φοιτητών και μελετητών πολιτικών επιστημών, θεολογίας ή διεθνών σχέσεων. Περίπλοκες, τέλος, και δυσνόητες για μας έννοιες λειτουργίας της κοινωνίας και της πολιτικής συχνά ακούγονται (ακούντα, ταουχίντ, χακιμίγια, τακφίρ κ.ά.) εντυπωσιάζοντας τον ανύποπτο ακροατή! Εχουμε μπει σε έναν καινούργιο σίγουρα κόσμο που μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και νέες εμπειρίες.

Ολα αυτά ηχούν κάπως πρωτόγνωρα. Θα συνυπάρξουν όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, για μεγάλο διάστημα κοντά μας. Κι οφείλουμε να καταλάβουμε κάποια καινούργια, για μας και τον κόσμο που ζούμε, πράγματα. Να αντεπεξέλθουμε στις νέες πραγματικότητες και να συνθέσουμε ένα μέλλον που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε. Ενα θέμα είναι να καταλάβουμε τι είναι ακριβώς το Ισλάμ. Και τι πιστεύουν αυτοί που το ακολουθούν. Αν δεν καταλάβεις αυτόν που βρίσκεται δίπλα σου ώστε να είσαι έτσι σε θέση να ερμηνεύσεις τις διαθέσεις του, δεν είναι εφικτό να συμβιώσεις ή να συμπορευθείς μαζί του.

Αναγκαίο είναι επίσης να μελετήσεις και να αξιολογήσεις τις ιδέες και τις αξίες του. Ολα αυτά που τον κινητοποιούν και συχνά τον οδηγούν σε ακρότητες. Υπάρχουν μετριοπαθείς και ακραίοι μουσουλμάνοι; Η διάκριση είναι λογική και στηρίζεται στην πραγματικότητα; Πώς γίνεται και ξαφνικά φιλήσυχοι, ευγενικοί και παραδοσιακοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε διαπρύσιους κήρυκες μίσους κι εχθρότητας; Τον ρόλο παίζουν σ’ αυτό οι ιδεολογίες και άλλα επιμέρους θρησκευτικά κίνητρα;

Τεράστιο ρόλο επίσης για την αφύπνιση απέναντι στο πρόβλημα έχει παίξει η μετανάστευση από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την υπόλοιπη Ασία χιλιάδων μουσουλμάνων προς την Ελλάδα, τη Νότια, και τη Βόρεια αργότερα, Ευρώπη. Γιατί έρχονται, τι τους κινητοποιεί, τι επιδιώκουν; Ερωτήματα που σπάνια τίθενται αλλά που οφείλουν να απαντηθούν. Στόχος της συχνής ενασχόλησής μου με τα θέματα αυτά είναι να πέσει φως επάνω τους. Και για να διευκρινιστούν αρκετά σκοτεινά σημεία. Καθώς και να ψηλαφισθούν και άλλα θέματα. Οπως οι γεωπολιτικές εντάσεις που δημιουργούνται. Και ο ηθελημένος, ή και αθέλητος, ρόλος των μεγάλων δυνάμεων σε όλα αυτά. Το Ισλάμ ήρθε και πάλι δίπλα μας. Για να μείνει, φαίνεται, για μεγάλο διάστημα κοντά μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion