Η ελληνική κοινωνία έχει εξοικειωθεί πλέον αρκετά με το Ισλάμ. Ειδήσεις από όλο τον κόσμο για βιαιότητες, συγκρούσεις, επαναστάσεις και καταλήψεις εξουσίας συχνότατα κατακλύζουν τις οθόνες των τηλεοράσεων και τη θεματολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το σαλόνι μας γεμίζει από περιγραφές, αιματηρών συχνά, ανταλλαγών επιθετικών ενεργειών, ενώ αραβικές λέξεις, συνήθεις στην ισλαμική θρησκεία, έχουν γίνει γνωστές και διανθίζουν τις συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων.
Oνόματα προσωπικοτήτων, περιοχών ή οργανώσεων, συχνά σε γλώσσες ξενικές για εμάς (αραβικά, φαρσί, παστό, ουρντού, σίντι, δαρδικά, σομάλι, ορόμο κ.ά.), βουίζουν στ’ αφτιά μας. Οροι πολιτικοθρησκευτικοί πρωτάκουστοι (τζιχάντ, χαϊζίρια, χαντίντ, φατουά κ.ά.) ανακοινώνονται μέσω των δελτίων ειδήσεων και ζαλίζουν τους εγκεφάλους φοιτητών και μελετητών πολιτικών επιστημών, θεολογίας ή διεθνών σχέσεων. Περίπλοκες, τέλος, και δυσνόητες για μας έννοιες λειτουργίας της κοινωνίας και της πολιτικής συχνά ακούγονται (ακούντα, ταουχίντ, χακιμίγια, τακφίρ κ.ά.) εντυπωσιάζοντας τον ανύποπτο ακροατή! Εχουμε μπει σε έναν καινούργιο σίγουρα κόσμο που μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και νέες εμπειρίες.
Ολα αυτά ηχούν κάπως πρωτόγνωρα. Θα συνυπάρξουν όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, για μεγάλο διάστημα κοντά μας. Κι οφείλουμε να καταλάβουμε κάποια καινούργια, για μας και τον κόσμο που ζούμε, πράγματα. Να αντεπεξέλθουμε στις νέες πραγματικότητες και να συνθέσουμε ένα μέλλον που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε. Ενα θέμα είναι να καταλάβουμε τι είναι ακριβώς το Ισλάμ. Και τι πιστεύουν αυτοί που το ακολουθούν. Αν δεν καταλάβεις αυτόν που βρίσκεται δίπλα σου ώστε να είσαι έτσι σε θέση να ερμηνεύσεις τις διαθέσεις του, δεν είναι εφικτό να συμβιώσεις ή να συμπορευθείς μαζί του.
Αναγκαίο είναι επίσης να μελετήσεις και να αξιολογήσεις τις ιδέες και τις αξίες του. Ολα αυτά που τον κινητοποιούν και συχνά τον οδηγούν σε ακρότητες. Υπάρχουν μετριοπαθείς και ακραίοι μουσουλμάνοι; Η διάκριση είναι λογική και στηρίζεται στην πραγματικότητα; Πώς γίνεται και ξαφνικά φιλήσυχοι, ευγενικοί και παραδοσιακοί άνθρωποι μεταμορφώνονται σε διαπρύσιους κήρυκες μίσους κι εχθρότητας; Τον ρόλο παίζουν σ’ αυτό οι ιδεολογίες και άλλα επιμέρους θρησκευτικά κίνητρα;
Τεράστιο ρόλο επίσης για την αφύπνιση απέναντι στο πρόβλημα έχει παίξει η μετανάστευση από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την υπόλοιπη Ασία χιλιάδων μουσουλμάνων προς την Ελλάδα, τη Νότια, και τη Βόρεια αργότερα, Ευρώπη. Γιατί έρχονται, τι τους κινητοποιεί, τι επιδιώκουν; Ερωτήματα που σπάνια τίθενται αλλά που οφείλουν να απαντηθούν. Στόχος της συχνής ενασχόλησής μου με τα θέματα αυτά είναι να πέσει φως επάνω τους. Και για να διευκρινιστούν αρκετά σκοτεινά σημεία. Καθώς και να ψηλαφισθούν και άλλα θέματα. Οπως οι γεωπολιτικές εντάσεις που δημιουργούνται. Και ο ηθελημένος, ή και αθέλητος, ρόλος των μεγάλων δυνάμεων σε όλα αυτά. Το Ισλάμ ήρθε και πάλι δίπλα μας. Για να μείνει, φαίνεται, για μεγάλο διάστημα κοντά μας.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται