Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους Αμερικανούς εισαγγελείς κατέληξε η CFO του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei προκειμένου να διευθετήσει εναντίον της κατηγορίες για απάτη. Επρόκειτο για μια ακόμη υπόθεση που σκίαζε τις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Η Μενγκ Γουανζού, η οποία είχε συλληφθεί το 2018 στο Καναδά με βάση αμερικανικό ένταλμα σύλληψης και έκτοτε βρισκόταν στη χώρα παλεύοντας την έκδοση της στις ΗΠΑ, κατηγορείται για τραπεζική απάτη καθώς φέρεται να παραπλάνησε την HSBC για τις δοσοληψίες του κινεζικού κολοσσού με το Ιράν και πιο συγκεκριμένα για την πώληση υλικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett-Packard σε παραβίαση του εμπάργκο. Πρόκειται για μια υπόθεση που πρώτο είχε αποκαλύψει το πρακτορείο Reuters.

Ο συμβιβασμός που θα «κλείσει» την υπόθεση, θα συζητηθεί απόψε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν και αφορά μόνο την ίδια την Μενγκ προσωπικά, καθώς όλες οι κατηγορίες εναντίον της Huawei παραμένουν. Όμως, θα βοηθήσουν κάπως στην αποσυμπίεση της υπόθεσης.

Η Μενγκ είναι κόρη του ιδρυτή της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι.

Εξάλλου, με την απελευθέρωση της Μενγκ εκτιμάται πως και το Πεκίνο θα ανταποδώσει επιτρέποντας την απελευθέρωση δύο Καναδών, ενός επιχειρηματία και ενός διπλωμάτη, οι οποίοι συνελήφθησαν σε… αντίποινα προς τους Καναδούς λίγο μετά τη σύλληψη της CFO της Huawei. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.

Ο ίδιος ο κινεζικός κολοσσός έχει μπει στη μαύρη λίστα των αμερικανικών αρχών εδώ και δύο χρόνια, επί διακυβέρνησης Τραμπ με το επιχείρημα πως οι δραστηριότητες της έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Παραμένει δε, στο στόχαστρο και της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα μόλις χθες η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο είχε δηλώσει πως οι αρχές θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω κατά της εταιρείας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ειδικά με δεδομένη την πίεση που ασκούν προς την κατεύθυνση αυτή οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή