Η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητο εργαλείο για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και όχι μόνο-, για την επικοινωνία με άλλες κουλτούρες, την επαγγελματική ανέλιξη, τα ταξίδια, την επαφή με νέους πολιτισμούς, λαούς και κοινωνίες.

Είναι ευρέως γνωστό ότι τέτοιες δεξιότητες απαιτούνται και ενθαρρύνονται σε πολλούς χώρους εργασίας και ότι μπορούν να διευκολύνουν την επικοινωνία σε διάφορα άλλα πλαίσια.

Σύμφωνα με την Εurostat, το 2019, το 59% των μαθητών της ανώτερης δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης (επίπεδο ISCED 34) σπούδασε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες στην ΕΕ.

Σε δύο χώρες της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο και τη Γαλλία, όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης σπούδασαν δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Η Εσθονία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Φινλανδία είχαν επίσης μεγάλο ποσοστό μαθητών που μελετούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες (όλες 99%), ακολουθούμενες από τη Σλοβακία (98%), την Κροατία (95%) και τη Σλοβενία (92%).

Τελευταία η Ελλάδα

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει μια πολύ δυσάρεστη εικόνα για την Ελλάδα, καθώς όχι μόνο φιγουράρει στο τέλος της κατάταξης, αλλά είναι μακράν η χειρότερη σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσον αφορά στη συγκεκριμένη επίδοση. Μόλις το 1%των μαθητών της δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης σπούδασε δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες το 2019.

Χαμηλό ποσοστό μαθητών καταγράφηκε επίσης στις: Πορτογαλία (6%), Ιρλανδία (12%), Ιταλία (25 %) και την Ισπανία (27%).

Η πιο δημοφιλής γλώσσα

Το 2019, τα Αγγλικά ήταν η πιο συχνά μελετημένη ξένη γλώσσα στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης στην ΕΕ, με το 96% των μαθητών να την μαθαίνουν. Τα ισπανικά κατατάσσονται στη δεύτερη θέση (26%), ακολουθούμενα από τα γαλλικά (22%), τα γερμανικά (20%) και τα ιταλικά (3%). Επιπλέον, τα ρωσικά ήταν η μη κοινοτική γλώσσα που συχνότερα μαθαίνεται στην ΕΕ (3%), ειδικά στην Εσθονία (68%) και τη Λετονία (57%), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (30%) και τη Βουλγαρία (24%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης