Ετήσιο όφελος που για τους νέους έως 29 ετών ισοδυναμεί ή και ξεπερνά το ένα μηνιαίο πάγιο ετησίως φέρνει η μείωση του ειδικού τέλους στην κινητή. Η ελάφρυνση των λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, που περιλαμβάνεται στο πακέτο της ΔΕΘ, με την κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής και data για ηλικίες ως 29 ετών και την οριζόντια αναπροσαρμογή του στο 10% για τον υπόλοιπο πληθυσμό, αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά.

Η μείωση του ειδικού τέλους είναι το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση μιας στρέβλωσης της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, που κρατά από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Οι έμμεσοι φόροι φτάνουν ως το 48% του λογαριασμού και φέρνουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην ΕΕ με την υψηλότερη έμμεση φορολόγηση στην κινητή.

Κλιμακωτά

Το ειδικό τέλος συνδρομητών κυμαίνεται σήμερα από 12% ως και 20% και επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού προ ΦΠΑ. Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι το ειδικό τέλος κατόπιν «φορτώνεται» και με ΦΠΑ 24%. Πρόκειται για φορολόγηση του φόρου που οι εταιρείες κινητής ζητούν διαχρονικά να καταργηθεί, προκειμένου τα τιμολόγια να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Θεωρείται, εξάλλου, ότι το μέτρο έχει απολέσει την αποτελεσματικότητά του, τορπιλίζοντας ουσιαστικά τα δημόσια έσοδα, καθώς περιορίζει τη διείσδυση των υπηρεσιών φωνής και δεδομένων.

Σήμερα το τέλος κινητής ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%. Στις ηλικίες λοιπόν έως 29 ετών η επιβάρυνση αυτή θα μηδενιστεί, ενώ από εκεί και πάνω το τέλος θα περικοπεί από 2 έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.

Η εξοικονόμηση

Παραδείγματος χάριν, ένας συνδρομητής ως 29 ετών που σήμερα πληρώνει συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25,20 ευρώ επιβαρύνεται με ειδικό τέλος 12% και ΦΠΑ 24%, φτάνοντας να πληρώνει 35 ευρώ. Με την κατάργηση του τέλους, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 31,25 ευρώ, άρα ένα κέρδος 3,75 ευρώ μηνιαίως και σε ετήσια βάση 45 ευρώ. Εφόσον, το ίδιο πακέτο ανήκει σε συνδρομητή μεγαλύτερης ηλικίας, τότε το τέλος περιορίζεται στο 10% και το τελικό ετήσιο όφελος είναι 7,50 ευρώ.

Ο μηνιαίος λογαριασμός του από το 2022 θα κοστίζει 34,38 ευρώ.

Σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση και για τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, κυρίως δε εκείνους που πληρώνουν τα πιο υψηλά συμβόλαια, καθώς το τέλος που σήμερα φτάνει ως 20% θα περιοριστεί στο 10%. Για παράδειγμα, ένας συνδρομητής με βασική χρέωση χωρίς ΦΠΑ 71,43 ευρώ, σήμερα πληρώνει 100 ευρώ μηνιαίως. Με τη νέα χρονιά, αν είναι ως 29 ετών θα πληρώνει 88,57 ευρώ, ενώ αν είναι μεγαλύτερος 97,43 ευρώ (το τέλος από 15% μειώνεται σε 10%).

Σε ετήσια βάση θα βγαίνει κερδισμένος στην πρώτη περίπτωση κατά 137,12 ευρώ και στη δεύτερη κατά 30,83 ευρώ. Παραμένουν βέβαια αρκετά ερωτηματικά και αστερίσκοι. Μένει να διευκρινιστούν νωρίτερα από το τέλος του έτους, καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου είναι πολλές και οι συνδρομητές συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου θα πρέπει να δουν τις μειώσεις την 1/1/2022.

Ζητούμενο είναι αν ελάφρυνση θα δουν μόνο όσοι είναι 18-29 ετών, καθώς οι κάτω των 18 δεν μπορούν να έχουν στο όνομά τους συμβόλαιο ή καρτοσυμβόλαιο.

Μητρώο

Για τον λόγο αυτόν, το πρώτο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός μητρώου δικαιούχων.

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη τι μέλλει γενέσθαι με την καρτοκινητή, στην οποία ισχύει τέλος 12%. Αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του χρόνου ομιλίας-επικοινωνίας προ ΦΠΑ. Μένει και εδώ να αποσαφηνιστεί το πώς θα ισχύσει η απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για την καρτοκινητή, που αρχικά φαινόταν να ήταν εντός κάδρου. Η όποια απόφαση βεβαίως εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα από το τέλος κινητής ανέρχονται σε 208 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που τα βαρύνει είναι επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται και η επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης 10% έως τον Ιούνιο του 2022. Οσο για τους εφήβους 15 έως 17 ετών, παρέχονται σαν «bonus» εμβολιασμού 50 GB δωρεάν δεδομένα στο κινητό τους. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότερη λύση, αν και μένει κι αυτό να αποσαφηνιστεί, είναι το κουπόνι μέσω του οποίου θα εξαργυρώνουν οι έφηβοι τα δωρεάν δεδομένα στις εταιρείες κινητής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις