
Οι καταστροφικές πυρκαγιές κλόνισαν την εικόνα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης που έχτισε στην πρώτη φάση διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, η οποία και του επέτρεψε να εμφανίζεται κυρίαρχος στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι.
Οι πυρκαγιές, χωρίς αμφιβολία, τραυμάτισαν την κυβέρνησή του και μαζί προσέφεραν την ευκαιρία ανάδειξης των όποιων προβλημάτων ανέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας. Ηταν μια πραγματική κρίση, στο αποτέλεσμα της οποίας διαμορφώθηκε το πρώτο πεδίο ευθείας αμφισβήτησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι αναγκάστηκε ο ίδιος να αποδεχθεί λάθη και παραλείψεις, να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και μαζί, προς επίρρωση της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών, να προβεί σε έναν όχι και τόσο επιτυχημένο ανασχηματισμό, καθώς συνοδεύθηκε από την άρνηση Αποστολάκη και τις πολλές επικρίσεις για αναιτιολόγητες αποχωρήσεις και αστήρικτες τοποθετήσεις.
Είναι ακριβές ότι εκεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πέρασε δύσκολες και αποδιοργανωτικές μέρες. Ωστόσο ανέλαβε γρήγορα δυνάμεις και επιχείρησε να ανασυγκροτήσει την κυβέρνηση, στρέφοντας κυρίως το ενδιαφέρον της στην οικονομία, στις ευκαιρίες και στις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.
Η παρουσία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είχε σκοπό να περιορίσει κατά το δυνατόν τη ζημιά του Αυγούστου, να επιχειρήσει ένα είδος επανεκκίνησης και βεβαίως να αναγεννήσει τις προσδοκίες των πολιτών για καλύτερες μέρες.
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η εντυπωσιακή ανάκαμψη του 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι βελτιωμένες προβλέψεις για εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυ- ξης μεταξύ 6% και 8% εφέτος και του χρόνου, του έλυσαν τα χέρια και του επέτρεψαν να ανακοινώσει μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και μαζί να διακηρύξει, στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ότι θα προχωρήσει και σε επιπρόσθετες από τη νέα χρονιά.
Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις του Αυγούστου.
Ακολούθησε η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα, η οποία άσκησε εκ νέου κάποιου τύπου πίεση με τα φιλολαϊκά μέτρα και το ζήτημα επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού που προέβαλε εμφατικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Πρωθυπουργός ενθαρρυμένος από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών δεν δίστασε να παρακολουθήσει τις εξαγγελίες Τσίπρα και να προαναγγείλει νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους για αύξηση του κατώτατου μισθού, με πιθανότερο ενδεχόμενο να τηρηθεί η παλαιότερη δέσμευση για αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης.
Ωστόσο, δεν παρεξέκλινε του σχεδίου που είχε οικοδομήσει πριν από την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει και θα επιμείνει, όπως έδειξε και η αιφνιδιαστική επιλογή διάθεσης του 17% της ΔΕΗ σε θεσμικούς επενδυτές, στη φιλελεύθερη εκδοχή της πολιτικής του. Θα ευνοεί και θα επισπεύδει ό,τι δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης της δραστηριότητας.
Θεωρεί ότι αυτή θα του δώσει απτά αποτελέσματα, θα ενισχύσει την οικονομική θέση της χώρας, θα φέρει ξένες επενδύσεις, θα δημιουργήσει περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης και μια αλυσίδα νέου πλούτου.
Υπολογίζει ότι θα ανοίξουν οι δουλειές, θα ευνοηθεί η εκτέλεση μεγάλων και μικρών έργων από τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και μαζί θα επιτραπεί, πάλι μέσω του ίδιου μηχανισμού, στους ιδιώτες επιχειρηματίες να «τρέξουν» καινούργιες δραστηριότητες με δάνεια μηδενικού επιτοκίου.
Πιστεύει βαθιά ότι η μέθοδος που ακολουθεί είναι η πλέον ενδεδειγμένη και πολιτικά επωφελής. Γιατί απλού- στατα, κατ’ αυτόν, η ανάπτυξη των δρα- στηριοτήτων θα επιτρέψει την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των λαϊκών εισοδημάτων.
Οσοι νομίζουν ότι θα παραδοθεί στη φθορά του χρόνου κάνουν λάθος. Ο κ. Μητσοτάκης, στον δρόμο προς τις κάλπες, θα δημιουργεί συνεχώς γεγονότα, ικανά να καταδεικνύουν κάθε φορά τη διαφορά με τους αντιπάλους του, οι οποίοι επιμένουν σε απλοϊκά δόγματα και υπεραπλουστευτικά σχήματα πολιτικής, χωρίς τις κατάλληλες και τις επιβεβλημένες εκ των συνθηκών βαθιές επεξεργασίες.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα