Ο κύριος Καϊ Χία, Κινέζος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.
Κορυφαίος ινστρούχτορας του Κ.Κ.Κίνας, πολυδιαβασμένος μαρξιστής, δεινός ρήτορας και με μακρά οικογενειακή ιστορία στον κινεζικό κομμουνισμό, αν σήμερα είναι ζωντανός αυτό το οφείλει σε μια σειρά τυχαία γεγονότα και κυρίως… στην πανδημία. Αυτή τον καθήλωσε στις ΗΠΑ μετά από επίσκεψή του το 2016, όπου και πληροφορήθηκε ότι η πιθανή επιστροφή του στην Κίνα θα είχε άσχημο τέλος. Ο Κινέζος καθηγητής ξαφνικά, είχε κατηγορηθεί ότι έφερε στην επιφάνεια με ομιλίες, άρθρα και εκπομπές του πτυχές του Κ.Κ.Κίνας, που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν συκοφαντικές. Τι είχε συμβεί ώστε μέσα σε λίγες ώρες και ενώ απουσίαζε από τη χώρα του, ένα στέλεχος του ΚΚ Κίνας να βρεθεί αντιμέτωπο με βαρύτατες για τη ζωή του κατηγορίες;
Πολύ απλά, μαζί με κάποια άλλα στελέχη του Κόμματος, ο Καϊ Χάϊ, είχε πέσει σε δυσμένεια για συγκεκριμένους λόγους. Ο πιο σοβαρός από αυτούς, ήταν ότι δεν έκρυβε την απόλυτη αντίθεσή του με τη στροφή του ΚΚΚ προς έναν ιστορικά ξεπερασμένο… σταλινισμό.
«…Ο Χι Ζινπίνγκ», δηλώνει ο κύριος Κάϊ Χία, σε όσους των ρωτούν, «….όταν το 2012 ανήλθε στην εξουσία του Κόμματος και της χώρας, αποτελούσε για πολλούς από μας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς, σήμερα,μετατρέπει την Κίνα σε ένα σταλινικού τύπου καθεστώς, το οποίο προσβάλει όλες αυτές τις αρχές, που ο ίδιος είχα κληθεί να διδάξω και να μεταφέρω σε στελέχη του κόμματος. Υπό αυτή την έννοια, το καθεστώς θα δημιουργεί εσωτερικές τριβές, που δύσκολα θα προσφέρουν ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία….».
«…Πολλές από τις αποφάσεις του Χι, είναι αντίθετες με τα όσα έλεγε πριν αναλάβει την εξουσία και εξυπηρετούν τον ίδιο και ένα γραφειοκρατικό κατεστημένο, που οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια…», έγραφε ο καθηγητής Καϊ Χάϊ στους «Νιου Γιορκ Τάϊμς».
«…Απο το 2018 και μετά», μας δήλωσε ηλεκτρονικά ο κινέζος καθηγητής, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο, ύστερα από άτυπη επίσκεψή του στην αρχή της πανδημίας, «…η Κίνα αλλάζει ριζικά εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Η δε εξουσία γίνεται όλο και πιο προσωποπαγής και βίαιη βέβαια, καθ’ όσον το ένα συνεπάγεται το άλλο. Στο πλαίσιο της αλλαγής αυτής, η οποία ως φαίνεται ήταν προαποφασισμένη από τον Χι και την παρέα του στο Κόμμα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το περίφημο «Ντοκουμέντο 9» του ΚΚ Κίνας, στο οποίο προτείνονται τρόποι υπονόμευσης της δυτικής συνοχής και δύναμης και ανόδου της κινέζικης κυριαρχίας ιδιαίτερα στην περιοχή Ινδικός – Ειρηνικός. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα έχει συγκεκριμένες βλέψεις και φιλοδοξίες και από τη στιγμή που τις αποκαλύπτει δεν θα κάνει πίσω. Αυτό σημαίνει περισσότερο σταλινισμό στο εσωτερικό και επιθετικότητα στο εξωτερικό…».
Στη βάση των παραπάνω διαπιστώσεων, κατά την καθηγήτρια Jude Blanclakka, υπεύθυνη Κινεζικών Υποθέσεων στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στις ΗΠΑ. σύμφωνα με το «ντοκουμέντο 9» που κυκλοφορεί στο Κ.Κ.Κίνας, το Πεκίνο εκτιμά ότι σήμερα η Δύση βρίσκεται σε φάση παρακμής. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνασπισμός αυταρχικών καθεστώτων, με κατάλληλες κινήσεις και πολιτικές, θα μπορούσε να έχει το πρώτο χέρι στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να βρει διεξόδους και στις δικές του αντιφάσεις. Για την Κίνα, λοιπόν, τονίζεται στο περίφημο «ντοκουμέντο 9», είναι ζωτικό να συμβάλει προσεκτικά μεν αλλά σταθερά στην πνευματική και ιδεολογική διάβρωση της «καπιταλιστικής Δύσης» παίζοντας πολύ προσεκτικά και το χαρτί του Ισλάμ.
Και στην περίπτωση αυτή, πολύτιμος σύμμαχος της Κίνας, ατύπως βέβαια, είναι η Τουρκία. Αν και δεν πολυεμπιστεύονται τον Ερντογάν, οι Κινέζοι πιστεύουν ωστόσο ότι με δηλώσεις και ενέργειες του σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο) εξυπηρετεί στα συμφέροντά τους.
«Από γεωπολιτικής πλευράς , στην παρούσα συγκυριακή φάση, όπου στις ΗΠΑ υπάρχουν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, σε όλα τα επίπεδα, η Κίνα δεν θέλει να είναι πλέον η «κρυπτόμενη δύναμη» τονίζει η καθηγήτρια Οριανα Σκαϊλαρ Μάστρο στην επιθεώρηση «ΦορεϊνΑφαίρς».
«….Στην περιοχή Ινδρο-Ειρηνικού», προσθέτει, «….η Κίνα θέλει πλήρη κυριαρχία θέλει να εξαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φύγουν και να γίνει ο αδιαμφισβήτητος πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός ηγεμόνας της περιοχής. Και σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και είναι ευτυχής να αφήνει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην θέση του οδηγού, θέλει να είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον όταν χρειαστεί. Όπως μου το έθεσε ένας Κινέζος αξιωματούχος, “Το να είσαι μεγάλη δύναμη σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις και κανείς να μην μπορεί να πει τίποτα γι’ αυτό”. Με άλλα λόγια, η Κίνα προσπαθεί να εκτοπίσει, αντί να αντικαταστήσει, τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα ενεργούσε όλα αυτά τα χρόνια, έχει προκαλέσει πολλούς παρατηρητές να συμπεραίνουν λανθασμένα ότι η χώρα απλώς προσπαθεί να συνυπάρχει με την αμερικανική ισχύ παρά να επιδιώκει την ανατροπή της. Στην πραγματικότητα, η ασάφεια αποτελούσε μέρος της στρατηγικής: Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει ότι, για να πετύχουν πρέπει να αποφύγουν να προκαλέσουν μια αρνητική αντίδραση, και έτσι απέφυγαν να αμφισβητήσουν άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιγράφοντας το μοντέλο τους για την οικοδόμηση μιάς διεθνούς τάξης. Ομως, σήμερα, ως φαίνεται, απώτερος στόχος είναι να ωθηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες έξω από τον Ινδο-Ειρηνικό, ή να τις περιθωριοποιήσουν σε βαθμό τέτοιο, ώστε να καμφθεί περισσότερο η διεθνής επιρροή τους.
Μέχρι τώρα, η Κίνα κατάφερε να αναπτυχθεί χωρίς να προκαλέσει. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο για το πόσο δυνατή είναι μια χώρα χωρίς άμεση αμφισβήτηση της κατεστημένης δύναμης, και η Κίνα φτάνει τώρα σε αυτό το σημείο. Υπό τον Xi, η Κίνα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει την αμερικανική ισχύ κατά μέτωπον.
Και με βάση την διατύπωση αυτή, μπορούν να γίνουν πολλές υποθέσεις εργασίας και να εκπονηθούν ακόμα περισσότερα σενάρια. Τα τελευταία δε είναι σημαντικά για την Ελλάδα, γιατί μια Τουρκία «κινέζικο πιόνι» στην Κεντρική Ασία είναι πριν απ’ όλα μια πολύπλοκη εξέλιξη….
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα