«Θα φτιάξουν όλα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», ανέφερε κατά την άφιξή του στο Χουδέτσι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αφού βρέθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές προκειμένου να επιθεωρήσει ο ίδιος τις ζημιές, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του θύματος και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέπεμψε σε αναλυτικότερες ανακοινώσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς, είναι μεταξύ άλλων η άμεση εκταμίευση 20.000 ευρώ για κάθε σπίτι που έχει υποστεί ολοκληρωτική ζημιά και ανάλογα ποσά με βάση την έκταση της ζημιάς κατά το μοντέλο της Εύβοιας, η άμεση εκταμίευση 1.000.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των δύο πληγέντων δήμων.

Σε ό, τι αφορά το πρόβλημα της στέγης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για προσωρινή στέγαση σε σκηνές αλλά και σε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ του υπουργείου Μετανάστευσης.

Αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων όπου υπάρχουν σοβαρές ζημιές, τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, ενώ προανήγγειλε και την απαλλαγή των σεισμόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, 2022 και 2023

Ειδικότερα στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Είχαμε την ευκαιρία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο αρκαλοχώρι και να πάρουμε αποφάσεις για άμεσα μέτρα στήριξης των δύο δήμων που έχουν πληγεί

»Θέλω να τονίσω ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, ο υπουργός Υποδομών και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την κρατική αρωγή, βρέθηκαν εδώ πέρα στην Κρήτη και θα υπάρξει τις επόμενες ώρες και συνέντευξη τύπου όπου θα εξαγγελθούν τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των περιοχών που επλήγησαν

»Όπως γνωρίζετε η Ελληνική Πολιτεία πια διαθέτει ένα πλαίσιο κρατικής αργωγής που παρέχει ένα πλαίσιο στήριξης σε πολίτες που έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών

»Είναι το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια, θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας που έχει χάσει το σπίτι του και κρίνετε κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά ότι θα πάρει άμεσα από το κράτος 20.000 ευρώ (16.000 +4000) και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που έχει κάποιος υποστεί.

»Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά και με τον δήμαρχο. Έχει ήδη εκταμιευθεί ενίσχυση ύψους 1.000.000 ευρώ για τους δύο δήμους ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί άμεσα για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της

»Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης, κινούμαστε σε τρεις διαφορετικούς δρόμους. Πρώτον, προσωρινή στέγη, και όταν λέω προσωρινή στέγη εννοών την κάλυψη κάποιων λίγων ημερών σε σκηνές κυρίως για τους συμπολίτες μας κάποιων μικρότερων οικισμών που θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ σε συνεννόηση με το υπουργείο Μετανάστευσης. Έχουμε άδεια νοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο τα οποία μπορούν να καλύψουν άμεσα ανάγκη στέγασης συμπολιτών μας οι οποίοι δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να μείνουν στα σπίτια τους.

»Αντιμετωπίζουμε και τα ζητήματα που αφορούν και τα σχολεία. Δυστυχώς έχουμε σοβαρές ζημιές και στα σχολεια μας. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Υποδομών πρέπει να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά τα οποία ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας . θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να ξαναγυρίσουν στις αίθουσές τους και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά.

»Θέλω να επαναλάβω ότι το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις, το κεντρικό κράτος, η αποκεντρωμένη διοίκηση, η περιφέρεια, οι δήμοι είναι σε απόλυτο συντονισμό για να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φυσική καταστροφή. Μας έχουν βρει αρκετές τα τελευταία δύο χρόνια . Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά και βέβαια να προσθέσω τελειώνοντας ότι επειδή μέσα από κάθε τέτοια φυσική καταστροφή γεννιούνται και ευκαιρίες. Είναι μια ευκαιρία αγαπητέ δήμαρχε μέσα από το ειδικό χωρικό σχέδιο, το οποίο ούτως ή αλλιώς δρομολογείς αλλά και μέσα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο να δούμε παρεμβάσεις ειδικά στο Αρκαλοχώρι που θα βελτιώσουν την ορ΄γανωση της ίδιας της πόλης, να την κάνουν πιο όμορφη, πιο λειτουργική το συντομότερο δυνατόν.

»Και πάλι να ευχαριστήσω όλους τους συντοπίτες μου για την κατανόηση. Ξέρω πόσο δύσκολο πόσο άγριο είναι το φαινόμενο του σεισμού. Είμαστε μια χώρα σεισμογενής, μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα αλλά θα το ξεπεράσουμε και θα φτιαχτούν και τα σπίτια και οι υποδομές που ευτυχώς δεν φαίνεται να έχουμε μεγάλες ζημιές σε κρίσιμες υποδομές. Και πάνω από όλα θα σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή δεν έχουν που να στεγαστούν.

»Αμέλησα να τονίσω τη στήριξη για τις επιχειρήσεις –για την οποία θα μιλήσει αναλυτικά ο κ. Τριαντόπουλος- επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους θα τύχουν κρατικής αρωγής και είμαστε ήδη σε συννεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έτσι ώστε και το τραπεζικό σύστημα να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις δανειοληπτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

»Για όσους από εσάς έχετε ήδη πάρει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όποιος έχει ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε για το 2021 ούτε για το 2022 , ούτε για το 2023».

Θα καταβληθούν άμεσα 25-30 εκατ. ευρώ

Στην Κρήτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε περίπου στις 3μμ προκειμένου να δει και να ενημερωθεί δια ζώσης για την κατάσταση που επικρατεί, μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ χθες το πρωί στο Ηράκλειο.

Ο κ. Μητσοτάκης που βρισκόταν στη Γαλλία επέστρεψε στην Ελλάδα και προσγειώθηκε απευθείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προκειμένου να μεταβεί στο Χουδέτσι Αρχάνων Αστερουσίων, περιοχή που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές από το σεισμό, σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίρια.

Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες.

Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, τονίζουν, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Μοντέλο Εύβοιας για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη

Ουσιαστικά επισημαίνουν και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης