Πωλήσεις 60,97 εκατ. ευρώ, με αύξηση 11,83% εμφάνισε σε επίπεδο ομίλου η Μύλοι Λούλη το α’ εξάμγηνο εφέτος σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2021, ενώ σε εταιρικό επίπεδο οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 54,25 εκατ. ευρώ με αύξηση 13% . Το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 17,63% για τον όμιλο και κατά 19,09% για την εταιρεία.

Η εν λόγω αύξηση στο κόστος πωληθέντων για τον Όμιλο και την Εταιρεία οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους κτήσης των πρώτων και βοηθητικών υλών στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά όπως επίσης και στην γενικότερη αύξηση των εξόδων παραγωγής.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 9,92 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 8,69 εκατ. ευρώ για την εταιρεία μειωμένο κατά 10,8% και στις δύο περιπτώσεις λόγω της γενικότερης αύξησης του κόστους των υλικών παραγωγής αλλά και της διατήρησης των τιμών πώλησης στα ίδια επίπεδα.

Τα καθαρά κέρδη της περιόδου ενισχύθηκαν για τον όμιλο σε 1,44 εκατ. ευρώ από 0,95 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο πέρυσι ενώ για την εταιρεία ανήλθαν σε 1,35 εκατ. ευρώ από 1,12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒΙΤ) περιορίστηκαν σε 1,65 εκατ. ευρώ για τον όμιλο (από 2,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) και σε 1,45 εκατ. ευρώ για την εταιρεία (από 2,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Το περιθώριο ΕΒΙΤ διαμορφώθηκε για τον όμιλο σε 2,71% από 4,97% και για την εταιρεία σε 2,68% από 5,45% αντίστοιχα.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ από 5,15 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και για την εταιρεία διαμορφώθηκαν σε 3,77 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε για τον όμιλο σε 6,9% από 9,45% και για την εταιρεία σε 6,95% από 10,08% αντίστοιχα.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η αστάθεια στις τιμές των πρώτων υλών

Για τις τιμές των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων του, ο όμιλος αναφέρει πως εκτίθεται σε κίνδυνο από την διακύμανση, σημειώνοντας ότι οι αυξομειώσεις των τιμών των πρώτων υλών τα τελευταία έτη, καθώς και η γενικότερη οικονομική κρίση οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα συνεχιστεί η αστάθεια αυτή.

«Ως εκ τούτου, η έκθεση στον εν λόγω κίνδυνο αξιολογείται ως αυξημένη και για το λόγο αυτό η διοίκηση του ομίλου λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου αφενός μεν να περιορίσει την έκθεση στον εν λόγω κίνδυνο μέσω ειδικών συμφωνιών με τους προμηθευτές του αλλά και με την χρήση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και αφετέρου να προσαρμόζει εγκαίρως και ανάλογα την τιμολογιακή και εμπορική πολιτική του ομίλου».

Θετικές οι προοπτικές για το 2021

Η προβλεπόμενη πορεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεχή αβεβαιότητα στην εγχώρια αγορά όπως επίσης και από τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας «Covid-19», η οποία όμως άρχισε σταδιακά να υποχωρεί μετά και την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις και την επιτάχυνση των εμβολιασμών του πληθυσμού, αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για το α’ εξάμηνο.

«Η πιθανότητα υιοθέτησης νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, μειώνοντας τον κύκλο εργασιών, περιορίζοντας προσωρινά την δυνατότητα είσπραξης των απαιτήσεων και επηρεάζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα», επισημαίνεται.

«Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι προοπτικές παραμένουν θετικές και η διοίκηση εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα παρουσιάσει βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 αλλά και με το αντίστοιχο δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους».

Επενδύσεις στη Βουλγαρία

Στις 12 Απριλίου 2021, η κατά 100,00% έμμεση θυγατρική της Εταιρείας με την επωνυμία «LOULIS MEL-BULGARIA EAD» ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή σιλό δημητριακών, χωρητικότητας 7.000 τόνων, σε ιδιόκτητο οικόπεδο που βρίσκεται στην βιομηχανική ζώνη του Bozhurishte στην Σόφια Βουλγαρίας. Το κόστος της επένδυσης, έχει προϋπολογισθεί στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις