Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 5,7% στο 8% το 2021, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το 2022 στο 3% με την επίδοση – έκπληξη του β’ τριμήνου που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τους, φέρνοντας το ΑΕΠ πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, προχώρησε η UniCredit.

Τα οικονομικά στοιχεία από το επιχειρηματικό κλίμα, την κινητικότητα και τις εμπορικές πτήσεις (ο αριθμός των πτήσεων ήταν μόλις 7% μικρότερος τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019), δείχνουν ότι η επίδοση του ΑΕΠ θα είναι ισχυρή και το τρίτο τρίμηνο, λόγω της απελευθέρωσης της συσσωρευμένης ζήτησης στις υπηρεσίες και της σημαντικής ανάκαμψης του τουρισμού.

Το άνοιγμα της οικονομίας και η ανάπτυξη σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού έχουν ενισχύσει τη μεταποίηση, με τον δείκτη PMI να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών τον Αύγουστο.

Όπως εκτιμά, η ανάκαμψη θα συνεχίσει με καλούς ρυθμούς –αν και όχι τόσο ισχυρούς όσο το πρώτο εξάμηνο του 2021- τα επόμενα τρίμηνα, με τη βοήθεια των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών.

Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Η UniCredit θεωρεί ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναζωπύρωσαν τα σενάρια και ήταν ενδεικτικές των σκέψεων για πρόωρες εκλογές.

Η στήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία (41,3%) παραμένει χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τις πυρκαγιές, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, από το 27,3% που ήταν τον Μάιο στο 29,1% τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός, όπως εκτιμά, μέχρι στιγμής απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όμως ίσως να το επανεξετάσει εάν αναζωογονήσει περαιτέρω την εικόνα του κόμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων