Στα μέσα Οκτωβρίου εκτιμά ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γενς Σπαν ότι θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με το ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συνομιλιών, την Κυριακή, αναμένεται τελικά να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Η διαχείριση της ήττας 

«Έως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», δήλωσε ο κ. Σπαν μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν κάποια στελέχη του CDU να τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του ‘Αρμιν Λάσετ από την ηγεσία του κόμματος. Επισήμως, ο κ. Λάσετ πρόκειται να ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα, από κοινού με τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ. «Δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις», περιορίστηκε να δηλώσει ο υπουργός Υγείας, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την ήττα, έκανε λόγο για κακή διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας και για έλλειψη ενότητας μεταξύ των δύο κομμάτων, CDU και CSU. «Θα πρέπει αυτό να το λύσουμε. Έχουμε όλοι ευθύνες», σημείωσε.

Ο Γενς Σπαν δήλωσε ακόμη ότι πληγώθηκε πολύ από την ήττα και ζήτησε ανανέωση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. «Η ήττα μου προκάλεσε σχεδόν σωματικό πόνο. Τώρα ο στόχος μας πρέπει να είναι η ανανέωση – στα πρόσωπα, στο πρόγραμμα, στις δομές, προκειμένου σε τέσσερα χρόνια να μην είμαστε 50 βουλευτές λιγότεροι αλλά 100 περισσότεροι», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι η ώρα να αναλάβει την ευθύνη η γενιά μετά την ‘Αγγελα Μέρκελ, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Οι πολιτικές ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αύριο συναντώνται Πράσινοι με Φιλελεύθερους (FDP), την Κυριακή SPD με Πράσινους, SPD με FDP και CDU/CSU με FDP και την ερχόμενη Τρίτη CDU/CSU με Πράσινους.

Στο στρατόπεδο των Πρασίνων, οι οποίοι μαζί με το FDP βρίσκονται σε θέση «μπαλαντέρ» και δέχονται αυτές τις μέρες τις «προσφορές» των δύο μεγάλων κομμάτων, υπάρχει έντονη διάθεση «να τελειώνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία μάλιστα πρόσθεσε ότι η ίδια δεν βλέπει πιθανό έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU – Πρασίνων – FDP). Η Χριστιανική Ένωση, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της, εξήγησε, δεν είναι σε θέση να χειριστεί διερευνητικές συνομιλίες. «Ωστόσο μεταξύ δημοκρατικών κομμάτων δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί», σημείωσε, μιλώντας νωρίτερα στον Όμιλο Funke.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα