Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν θα πληρώνουν από αύριο Παρασκευή 1η Οκτωβρίου σύζυγοι, γονείς, παιδιά ή παππούδες για γονικές παροχές ή δωρεές αξίας έως 800.000 ευρώ. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Θεσσαλονίκης με την οποία αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για τους δικαιούχους της Α’ κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001 σε 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ που ισχύει.

Η εξαίρεση αυτή αφορά οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής αλλά και μετρητά) που μπορούν να μεταβιβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους ή οι παππούδες στα εγγόνια τους, ενώ το ίδιο μπορούν να πράξουν μεταξύ τους οι σύζυγοι ή όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Το αφορολόγητο όριο θα είναι 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί ή εγγόνι.

Δείτε την τροπολογία

Σημειώνεται ότι με βάση τα ισχύοντα αν κάποιος γονιός έδινε στο παιδί του ένα χρηματικό ποσό π.χ. για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή για να καλύψει τεκμαρτή δαπάνη από χρήση ΙΧ θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 10% ανεξαρτήτως ποσού καθώς δεν ίσχυε κάποιο αφορολόγητο. Πλέον από 1η Οκτωβρίου ο συγκεκριμένος φόρος μηδενίζεται. Το ίδιο θα συμβεί αν ένας παππούς θέλει να βοηθήσει το εγγόνι του να ανοίξει ένα μαγαζί. Το κεφάλαιο που θα του δώσει θα είναι και αυτό αφορολόγητο ενώ μέχρι σήμερα ο φόρος είναι και σ αυτή την περίπτωση 10%. Η μεταφορά των ποσών θα γίνεται μόνο μέσω τραπεζική συναλλαγής. Δηλαδή δεν μπορεί να δώσει ο γονιός στο παιδί του μετρητά που έχει στο σεντούκι.

Διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ισχύουν στην περίπτωση γονικών παροχών ή δωρεών ακινήτων. Σήμερα ο φόρος για αντικειμενική αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ είναι 0%, ενώ για αξίας από 150.000 έως 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Για μεγαλύτερης αξίας ακίνητα η φορολογία διαμορφώνεται στο 5% για το μέρος της αξίας που είναι από 300.000 έως 600.000 ευρώ και 10% για αξίες υψηλότερες των 600.000 ευρώ. Από 1η Οκτωβρίου όλοι αυτοί οι συντελεστές μηδενίζονται αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου που μεταβιβάζεται μεταξύ συγγενών που ανήκουν στην Α΄ κατηγορία του φόρου γονικών παροχών και δωρεών δεν ξεπερνά τις 800.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 800.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 10%.

Παράδειγμα 1ο

Γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ. Σήμερα επιβάλλεται φόρος 1.500 ευρώ. Από 1η Οκτωβρίου ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Παράδειγμα 2ο

Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγόνι του αξίας 600.000 ευρώ. Σήμερα ο φόρος ανέρχεται σε 16.500 ευρώ και 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδέν. Αν και η γιαγιά είχε αντίστοιχη περιουσία στο όνομά της και θέλει και εκείνη να κάνει δωρεά στο ίδιο εγγόνι τότε και σ αυτή την περίπτωση θα είναι αφορολόγητη. Το ίδιο θα ισχύσει αν ο παππούς ή η γιαγιά προχωρήσουν σε δωρεές και σε άλλα εγγόνια τους. Δηλαδή το όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για κάθε παιδί χωριστά.

Παράδειγμα 3ο

Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ. Φόρος σήμερα 20.000 ευρώ. Από 1η Οκτωβρίου θα είναι πλήρως αφορολόγητη. Και σ΄ αυτή την περίπτωση το όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για κάθε παιδί χωριστά από κάθε γονέα χωριστά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του

ΥΠΟΙΚ: Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες – Ερχεται δέσμη μέτρων
Οικονομία |

Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων

Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις