«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να σκέφτεται στρατηγικά», δήλωσε στο CNBC ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντιγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. «Στο παρελθόν δεν χρειαζόταν να το κάνουμε καθώς αυτή τη δουλειά την έκαναν οι Βρετανοί, λίγο οι Γάλλοι αλλά κυρίως οι Αμερικανοί.  Τώρα πρέπει να μάθουμε να την κάνουμε μόνοι μας ».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει την πολιτική της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς οι ΗΠΑ στρέφουν αλλού την προσοχή τους, επισημαίνει. Η ΕΕ βρίσκεται σε «ψυχική αναζήτηση» μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Ακολούθησε η συμφωνία AUKUS, την οποία Γάλλοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι  περιέγραψαν ως «μαχαίρι στην πλάτη».

Οι εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ προκάλεσαν εκκλήσεις εντός της ΕΕ για μια ισχυρότερη αμυντική πολιτική, λιγότερο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Ευρωπαίοι ούτως ή άλλως πρέπει να μάθουν ότι το σύνθημα του Τζο Μπάιντεν «Η Αμερική επέστρεψε» δεν σημαίνει ότι επέστρεψε η παλιά Αμερική, η οποία εκπροσωπεί το διεθνές ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για περισσότερα από 70 χρόνια», εξηγεί ο κ.Γκάμπριελ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην Κίνα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις σε επίπεδο G-7 και ΝΑΤΟ .

Η γεωπολιτική επανατοποθέτηση των ΗΠΑ 

«Οι ΗΠΑ θέλουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμυνα των δημοκρατιών ενάντια στην εμφάνιση αυταρχικών καθεστώτων, αλλά θα είναι πολύ πιο συγκεντρωμένες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και η διατλαντική συμμαχία θα έχει πολλά πράγματα να  την ενδιαφέρουν-αλλά το μικρότερο από αυτά όλα είναι ο Ατλαντικός », πρόσθεσε.

Αυτή η γεωπολιτική επανατοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, ανοίγει ευκαιρίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει το ρόλο της αλλού.

«Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί πώς θα γεμίσει το κενό τώρα που οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω στη νότια Μεσόγειο Θάλασσα, στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή στο κενό εισέρχονται μόνο αυταρχικές χώρες, η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – ακόμη και η Κίνα, όλες θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή. Οι μόνοι που δεν έχουν πολλά να πουν είναι οι Ευρωπαίοι », λέει ο πρώην αντικαγκελάριος. Ο κ.Γκάμπριελ πιστεύει ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται να γίνει στρατιωτικά ενεργή, αλλά χρειάζεται «μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας