Μόλις ένας μήνας απομένει μέχρι τη διάσκεψη COP26 για την κλιματική αλλαγή και οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές και να χρηματοδοτήσουν δράση για το κλίμα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της επίσημης υπουργικής συνάντησης στο Μιλάνο της Ιταλίας, την Πέμπτη, η οποία προετοιμάζει την COP26

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά ότι ο χρόνος τελειώνει. Τα μη αναστρέψιμα σημεία ανατροπής του κλίματος βρίσκονται ανησυχητικά κοντά. Η κοινωνία των πολιτών παρακολουθεί στενά και εξαντλείται η υπομονή της» , υπογράμμισε σε διαδικτυακό του μήνυμα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού , η οποία επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η συμφωνία του 2015 απαιτεί από τις χώρες να δεσμευτούν για όλο και πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα μέσω σχεδίων γνωστών ως Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs).

Οι ηγέτες πρέπει να δράσουν τώρα

«Μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο 1,5 βαθμού μόνο εάν όλες οι χώρες της G20, οι οποίες ευθύνονται για το 80 % των παγκόσμιων εκπομπών, δεσμευτούν για πιο αποφασιστική δράση σε νέα ή ενημερωμένα NDC».

Και ενώ προέτρεψε τις ανεπτυγμένες χώρες να αναλάβουν το προβάδισμα, ζήτησε επίσης από τις αναδυόμενες οικονομίες να μειώσουν περαιτέρω τις εκπομπές.

Τονίζοντας ότι «όλοι οι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω κλιματικής έκτακτης ανάγκης», ο Γενικός Γραμματέας προέτρεψε τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις NDC και τις εσωτερικές τους πολιτικές «όσο συχνά χρειάζεται και χωρίς καθυστέρηση, έως ότου είμαστε συλλογικά στο σωστό δρόμο» . »

Σταδιακή κατάργηση του άνθρακα

Όσον αφορά τις εκπομπές, ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα είναι το πιο αποτελεσματικό βήμα προς τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Παρά την παγκόσμια πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, επεσήμανε το μακρύ ταξίδι που απομένει.

Χαιρέτισε την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας για τον τερματισμό της διεθνούς χρηματοδότησης της ενέργειας με βάση τον άνθρακα και κάλεσε τις εμπορικές τράπεζες και άλλους ιδιωτικούς χρηματοδότες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Και ζητώ από τον συνασπισμό κυβερνήσεων και δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ενωθούν για να αυξήσουν τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να αποσυρθεί ο άνθρακας και να χρηματοδοτήσουν μια δίκαιη μετάβαση προς την καθολική πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε.

Τιμήστε τη δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα, «όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν την ευθύνη να αυξήσουν τις ατομικές τους δεσμεύσεις και να τηρήσουν τη συλλογική τους δέσμευση να αποδώσουν τα υποσχόμενα 100 δισ. Δολάρια ετησίως. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα εμπιστοσύνης ».

Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη για την προσαρμογή «παραμένει το παραμελημένο μισό της κλιματικής εξίσωσης», είπε, λαμβάνοντας μόνο το 25 % της χρηματοδότησης για το κλίμα και αντιπροσωπεύοντας ένα ελάχιστο 0,1 % της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Ο κ. Γκουτέρες παρότρυνε και πάλι τους δωρητές και τις αναπτυξιακές τράπεζες να διαθέσουν τουλάχιστον το 50 % της κλιματικής τους υποστήριξης για την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες αυξάνονται κάθε χρόνο.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται ήδη 70 δισεκατομμύρια δολάρια για προσαρμογή και ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερ τετραπλασιαστεί στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Η αποτυχία παράδοσης σημαίνει μαζική απώλεια ζωών και πόρων διαβίωσης », είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας ενθάρρυνε τις χώρες να χρησιμοποιήσουν τη υπουργική συνάντηση για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να επιτύχει το COP26 στη Γλασκώβη.

«Οι νέοι, ιδίως, συνεχίζουν να ηγούνται των αυξανόμενων εκκλήσεων για περισσότερη φιλοδοξία. Θα μας καλέσουν να λογοδοτήσουμε. Η κλιματική δικαιοσύνη απαιτεί να τους κληροδοτήσουμε έναν ζωντανό πλανήτη » , είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green