Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και των δυτικοβαλκάνιων εταίρων της θα συναντηθούν στο Brdo pri Kranju της Σλοβενίας, στις 6 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει υπό την αιγίδα της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου, θα λάβουν μέρος ηγέτες από:

τα κράτη μέλη της ΕΕ
τους έξι δυτικοβαλκάνιους εταίρους: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Κόσοβο*

Ο κ. Σαρλ Μισέλ , Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής. Την  ΕΕ θα εκπροσωπήσουν ο κ. ΜΙσέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μέρος της στρατηγικής δέσμευσης της ΕΕ έναντι των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με το στρατηγικό θεματολόγιο 2019-2024. Αποτελεί συνέχεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων το 2018 στη Σόφια και της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ το 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα εξής:

  • επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι αμοιβαία επωφελής στρατηγικά και παραμένει κοινή στρατηγική επιλογή
  • ανάπτυξη της συνεργασίας μας και κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη της περιοχής, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19
  • εφαρμογή του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου (ΕΣΚ), το οποίο ορίζει μια σημαντική δέσμη επενδύσεων και θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμη, πράσινη, ψηφιακή και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, προς όφελος της περιοχής και της Ευρώπης στο σύνολό της
  • εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας
  • διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος

Για την ολομέλεια, εκτός από τους ηγέτες θα μετάσχουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας.

Στο τέλος της συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν δήλωση με την οποία θα κληθούν να ευθυγραμμιστούν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο (ΟΕΣ) ύψους 30 δισ. ευρώ

Η ΕΕ είναι ο κύριος πολιτικός, οικονομικός και εμπορικός εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων. Μέσω του ΟΕΣ, η ΕΕ παρέχει άνευ προηγουμένου χρηματοδοτική στήριξη κινητοποιώντας περίπου 30 δισ. ευρώ για την περιοχή κατά την επόμενη επταετία.

Η ΕΕ θα παράσχει επιχορηγήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ μέσω 10 επενδυτικών εμβληματικών πρωτοβουλιών. Με τον τρόπο αυτό, το ΟΕΣ έχει ως στόχο:

  • να πυροδοτήσει μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη
  • να επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση
  • να στηρίξει την περιφερειακή συνεργασία
  • να προωθήσει τη σύγκλιση με την ΕΕ

Το ΟΕΣ θα συμβάλει επίσης στην προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με τη στήριξη του μηχανισμού εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει 20 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις του ΟΕΣ προορίζονται να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για θετικές αλλαγές για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, αυτό θα είναι βιώσιμο μόνο μέσω κοινής προσπάθειας από όλες τις πλευρές.

Γι’ αυτό, η στήριξη της ΕΕ συνδέεται με την απτή πρόοδο όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις και την προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες, κανόνες και πρότυπα.

Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στις 5 Οκτωβρίου, την παραμονή της συνόδου κορυφής, ο Πρόεδρος Charles Michel θα καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να παρακαθήσουν σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ