Νέες φασιστικές επιθέσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Νέο Ηράκλειο σήμερα Κυριακή, ενώ οι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης προειδοποιούν με Δελτίο Τύπου ότι χρειάζεται να υπάρξει πρόληψη για να μην «υπάρξει άλλος νεκρός, όπως ο Λουκμάν και ο Φύσσας».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι: Αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη δεν είναι «μεμονωμένα, τυχαία και ασύνδετα περιστατικά», ούτε «απλοί τραμπουκισμοί και αντεγκλήσεις μεταξύ αντιφρονούντων». Είναι μια οργανωμένη, συστηματική, μεθοδευμένη και στηριζόμενη από πλήρεις δομές και εξοπλισμό εγκληματική δράση σε βάρος των αντιφασιστών και της αριστεράς, που αποτελούσαν ανέκαθεν πρωταρχικό στόχο της ναζιστικής εγκληματικής βίας».

«Όπως και την περίοδο 2012-2013»

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Όπως και την περίοδο 2012 – 2013, πολυάριθμες ομάδες οπλισμένων τραμπούκων, που αναμφισβήτητα εκτελούν εγκληματικές δράσεις που εκπορεύονται από ενιαίο πλαίσιο και αποσκοπούν στην τρομοκρατία όσων θεωρούν αντιπάλους, επιτίθενται σε σχολικά κτίρια και δρόμους και πλατείες, μέρα και νύχτα και επιστρέφουν στη συνέχεια στα ορμητήριά τους, ανάμεσα στα οποία και τα παλιά γραφεία της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη, με την ανοχή της αστυνομίας.

Η σημερινή επίθεση στα μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη με σιδηρολοστούς και αλυσίδες έχει πολλές ομοιότητες με εκείνην της 12.9.2013 στα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, που εσφαλμένα χαρακτηρίστηκε ως πλημμέλημα και έχει ήδη παραγραφεί. Το ότι μέχρι τώρα δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή είναι συμπτωματικό.

Είναι άξιο προβληματισμού οι παράγοντες που προκαλούν τις αντικειμενικές συνθήκες μέσα από τις οποίες τα υπολείμματα του ναζισμού επιχειρούν να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο και να κυριαρχήσουν ξανά στο δρόμο. Και φταίει προφανώς και η ελλιπής συμμόρφωση της κυβέρνησης στη δικαστική απόφαση που πριν ένα χρόνο έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση και η όλη κυβερνητική πολιτική που επιτίθεται θεσμικά και κατασταλτικά στους ίδιους στόχους (αντιφασιστικό κίνημα, αριστερά, απεργοί εργάτες, πρόσφυγες και μετανάστες) και κορυφώνεται με το θράσος να επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα».

Επείγει η πρόληψη

Οι δύο δικηγόροι τονίζουν: «Όμως αυτή τη στιγμή επείγει η πρόληψη. Έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χ.Α. δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει άλλος νεκρός, όπως ο Λουκμάν και ο Φύσσας, σε μία πόλη που η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη φωνάζει ακόμα για την ιστορία του παρακράτους. Δεν πρόκειται απλά για μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις τυχαίων δραστών. Οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και την τέλεση των αξιόποινων πράξεων από ασύλληπτα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και παραφυάδων της.

Πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση και εγκληματικές πράξεις με τρομοκρατικά χαρακτηριστικά από αυτά που στοιχειοθετούν το ΠΚ 187 Α, που αφού ισχύει δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται μόνο στο «άλλο άκρο» του πολιτικού χάρτη (διαρκής εγκληματική δράση, δομή, σκοπός τέλεσης κακουργημάτων, όπως εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, διακεκριμένη οπλοκατοχή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εκρήξεις κλπ, τέλεση των παραπάνω εγκλημάτων υπό συνθήκες που προκαλούν σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα με σκοπό εκφοβισμού μεγάλου μέρους πληθυσμού και σοβαρής βλάβης της συνταγματική ελευθερίας της διακίνησης των ιδεών και των συναθροίσεων)».

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους αστυνομία και κυβέρνηση

Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης κλείνουν την καταγγελία τους, τονίζοντας ότι: «Η αστυνομία και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν η αναγεννώμενη ναζιστική βία βάψει ξανά την ιστορία με αίμα.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οφείλει να παρέμβει άμεσα και να παραγγείλει τις ανάλογες ποινικές διώξεις, που θα πλήξουν στον πυρήνα της την τρομοκρατική εστία αντί να εξαντλούνται σε αποσπασματικές προσαγωγές.

Ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που σήμανε τουλάχιστον την αρχή του τέλους της ατιμωρησίας της ναζιστικής εγκληματικής βίας στη χώρα μας, καλούμαστε όλοι να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι ενάντια σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης, νομιμοποίησης και ανοχής της με την πεποίθηση ότι κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη και ότι ο πόλεμος, μέσα και έξω από τα δικαστήρια, μαίνεται. Ο λαός στο δρόμο θα υποχρεώσει την εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες της και θα φράξει το δρόμο στον φασισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πούτιν: Ο στρατός πρέπει να σταματήσει τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο ρωσικό έδαφος
Επικαιρότητα |

Πούτιν: Δουλειά του υπουργείου Άμυνας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο ρωσικό έδαφος

Ο Πούτιν μιλούσε σε μια κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση κατεστραμμένων κατοικιών και υποδομών σε περιοχές της νοτιοδυτικής Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία.