Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Οι ειδικοί ανησυχούν και επιχειρούν με αυστηρά περιοριστικά μέτρα να φρενάρουν τη διασπορά του κοροναϊού.

Στον κεντρικό τομέα Αθηνών, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί είναι στο 63% και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στο 53%.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη, οι μονάδες εντατικής θεραπείας Covid είναι πλήρεις, δεν υπάρχει ούτε κρεβάτι ελεύθερο και η πολιτεία σκέφτεται να ανοίξει καινούργιες Μονάδες για τα θύματα του κοροναϊού, που στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην επικράτεια η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φτάνει στο 69%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 90%.

Περισσότερα στοιχεία γι΄αυτό έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντας πως υπάρχουν μόλις 4 κρεβάτια κενά σε ΜΕΘ- Covid. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ:

ΑΧΕΠΑ 15 στις 15

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 15 στις 15
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 11 στις 11
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 22 στις 22
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στις 8
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 4 στις 4
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 4 στις 5
ΣΕΡΡΕΣ 8 στις 10
ΕΔΕΣΣΑ. 2 στις 3
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 6 στις 6
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑ 6 στις 6

ΚΟΖΑΝΗ 5 στις 5

Η πίεση στο σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα αποτυπώνεται σε αριθμούς. Στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονται 474 σε απλές κλίνες (413 ανεμβολίαστοι) και σε ΜΕΘ 114 (107 ανεμβολίαστοι).

Αυξητική είναι η τάση στη συγκέντρωση του ιού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (29 Σεπτεμβρίου) και την Πέμπτη (30 Σεπτεμβρίου) παρουσίασαν αύξηση 28% σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες και 41% σε σχέση με τις ίδιες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα.

1.837 κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ

Μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, κάτω από 2.000, ήταν χθες Σάββατο, τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.837 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό.

Η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, ωστόσο με πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων (493). Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία προκαλεί η Θεσσαλονίκη, στην οποία σε αντίθεση με την Αττική τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα ψηλά, αφού χθές «έδινε» 262.

Τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όσον αφορά την πανδημία. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Θεσσαλονίκη έχει τεθεί από το πρωί της Παρασκευής σε καθεστώς μίνι lockdown. Μαζί της στο «κόκκινο» μπήκαν η Λάρισα, η Χαλκιδική και το Κιλκίς, ενώ παραμένουν σε αυτό Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.

Αρκετά κρούσματα και χθες καταγράφονται στην Κρήτη, με τις μολύνσεις ωστόσο να βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Συγκεκριμένα, το Ηράκλειο κατέγραψε 34 κρούσματα, τα Χανιά 16 και το Ρέθυμνο 8.

Ακόμα, 125 κρούσματα κατέγραψε χθες η Λάρισα, 57 η Δράμα, 54 η Ξάνθη, 45 οι Σέρρες, 44 η Μαγνησία όσα και η Πέλλα και 40 η Καβάλα.

Τα μέτρα που ισχύουν στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται πως το μίνι lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη ως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00 το πρωί, προβλέπει:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης