Δημόσια (όσο και σπάνια) διαμάχη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Τσεχίας και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας πυροδότησε η προ ημερών απόφαση της Τράπεζας της Τσεχίας να προχωρήσει σε κάθετη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο σημείο εδώ και 24 χρόνια.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας με φόντο την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4,1% τον Αύγουστο, πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, με την υπουργό Οικονομικών Αλένα Σιλέροβα να βγαίνει μπροστά ασκώντας δριμεία κριτική κατά της απόφασης που, όπως ισχυρίστηκε, ταιριάζει μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γίρι Ρουσνόκ, σήκωσε το γάντι σήμερα και σε δηλώσεις του απάντησε ασκώντας κριτική κατά της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της διεύρυνσης των ελλειμμάτων, σε ένα διάστημα που το ρίσκο της πανδημίας για την οικονομία έχει περιοριστεί. Ξεκαθάρισε δε, πως αποκλειστική υποχρέωση της τράπεζας είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για την άνοδο των επιτοκίων, απέρριψε τους ισχυρισμούς επισημαίνοντας δε, πως τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται και σε άλλες χώρες και όχι μόνο σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Βεβαίως, ο εκνευρισμός της κυβέρνησης είναι λογικός, αν λάβουμε υπόψη μας το timing. Την ερχόμενη εβδομάδα η χώρα έχει γενικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα ΑΝΟ του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις να βρίσκεται μεν μπροστά, όμως δίχως αυτοδυναμία. Την ίδια ώρα τα δύο κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πάρουν την εξουσία από τον δισεκατομμυριούχο Μπάμπις. Μέσα στο κλίμα αυτό, η αύξηση-σοκ στα επιτόκια προκάλεσε έντονο θόρυβο, κάτι που η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα