Παρά τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και τις δεσμεύσεις του ίδιου του Ερντογάν ότι θα λάβει μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών, ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει…

Μάλιστα, οι πιο μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά αγαθά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Turkstat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 19,58% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Η ετήσια αύξηση τον Αύγουστο ήταν 19,25%.

Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση κατά 28,79%, ακολουθούμενη από αύξηση 23,27% στην επίπλωση και τον οικιακό εξοπλισμό, καθώς και σε ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια.

Η χαμηλότερη ετήσια αύξηση ήταν 1,80% στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.

Σε μηναία βάση το πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,25% .

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πάντως, επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 14,1% μέχρι το τέλος του έτους.

«Πιστεύουμε ότι οι προσωρινοί παράγοντες για τις προοπτικές του πληθωρισμού θα χαλαρώσουν βραχυπρόθεσμα και ο πληθωρισμός θα έχει πτωτική τάση το τελευταίο τρίμηνο», ανέφερε.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να φτάσει το 16,2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αναμένεται να μειωθεί στο 9,8% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ οι στόχοι για το τέλος του έτους για το 2023 και το 2024 είναι 8% και 7,6%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή