Το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι «αμελητέα ποσότητα»… Κάθε άλλο. Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις που θα γίνουν (με πρωτοβουλία του Ταμείου Ανάκαμψης) για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που η σημασία τους είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η Ανάπτυξη

Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε; Στο ερώτημα αυτό έδωσε μια εξόχως πολιτική απάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση με μέλη της ομογένειας που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Η απάντηση Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως συμφωνιών ή διαφωνιών, διαμορφώνει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα για τις οικονομικές πολιτικές που διαμορφώνουν το πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Η απάντηση: «(…) δέσμευση να επαναφέρουμε την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ανάπτυξη θα λειτουργεί για όλους και δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, ότι θα είναι μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος όταν υπερδανειζόμασταν για να ξοδεύουμε.

Θα πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που θα επικεντρώνεται στις βιώσιμες επενδύσεις, στην καινοτομία, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που εξάγουν και δεν απευθύνονται μόνο την ελληνική αγορά. Και μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για όσα έχουμε επιτύχει.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Αναμένω ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι ακόμη υψηλότερη, αλλά προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας. Δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ.

Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα. Οι αποτιμήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία, ιδιωτικά η δημόσια, ξεπερνούν κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό».

Από τη Βαλένθια: Στη σχέση της πολιτικής με την οικονομία έδωσε έμφαση για μια ακόμη φορά σε ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης – αυτή τη φορά στη Βαλένθια της Ισπανίας στο συνέδριο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η πολιτική έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα» των πολιτών, «όχι μέσω της αυξημένης φορολόγησης, των επιβαρυντικών ρυθμιστικών πλαισίων και της υπέρμετρης παρέμβασης του κράτους. Αλλά μέσω των επενδύσεων, των μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας των συνθηκών στην αγορά που δίνουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την ανάπτυξη, αλλά και την αυξημένη παραγωγικότητα».

 Οι Άνθρωποι του Προγράμματος

Ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παίζει και ο Παναγιώτης Κορκολής. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και συντονιστής της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος των Επενδυτικών Συμβουλίων των νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020: του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών Equifund, του Ταμείου Υποδομών και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Οι Νέες Τάσεις

«Αναγκαίο τα πολιτικά υποκείμενα να συντονιστούν με τις νέες πραγματικότητες», δήλωσε σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Αριστεράς «Η Εποχή» ο πρόεδρος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Ο τελευταίος σε ερώτηση των δημοσιογράφων Παύλου Κλαυδιανού και Ιωάννας Δρόσου απαντά: «Έχουμε μια πτωτική πορεία της κυριαρχίας της ΝΔ, η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον στη πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε ένα σαφές τοπίο και μια προφανή συμμαχία έτοιμη για να αναλάβει», ενώ σε μια άλλη απάντηση του δίνει την δική του εκδοχή γιατί δεν αλλάζει η δημοσκοπική εικόνα: «Η πολιτική δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Ό,τι χάνει ο ένας, δεν το παίρνει αυτόματα ο άλλος. Κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος η συζήτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει στροφή προς το κέντρο ή τα αριστερά. Πρέπει να προσαρμόσει το λόγο και την πολιτική του στις σύγχρονες ανάγκες». Μάλιστα, φέρνει και το παράδειγμα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στους εμβολιασμούς, λέγοντας ότι «για πολύ καιρό υπήρχε μια μεγάλη ασάφεια για το αν είναι συντεταγμένος ο χώρος και τάσσεται υπέρ της ανάγκης του εμβολιασμού».

 Οι Γορίλλες

Το βρήκα στο linkedin. O  CEO & co-founder της ψηφιακής πλατφόρμας παραγγελίας φαγητού και όχι μόνο που ακούει στο όνομα Delicery Hero, ο 41χρονος Niklas Östberg δίνει τα συγχαρητήρια του, σε ένα άλλο τρομερό παιδί της ευρωπαϊκής σκηνής των startups, τον Kağan Sümer , τον CEO & Co-Founder της Gorillas που ικανοποιεί τις παραγγελίες των χρηστών της μέσα σε 10 μόλις λεπτά με τους ποδηλάτες της. Τα συγχαρητήρια του Östberg (το μεγάλο αφεντικό της efood) «πάνε» στους Gorillas για το γεγονός ότι αποτελούν πλέον μια από τις πιο περιζήτητες εταιρείες στη γερμανική αγορά.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Kağan Sümer ήρθε στο Βερολίνο από την Πόλη το 2018 και μόλις τον Μάρτιο του 2020  συμμετείχε στην ίδρυση της Gorillas που σε λιγότερο από 24 μήνες εντάχθηκε στο club των Unicorns (Μονόκερων) δηλαδή των startups που η αξία τους φθάνει και ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

Σήμερα, οι Gorillas βρίσκονται με κάθε μέσο – συνήθως με ποδήλατα- στους δρόμους των Ευρωπαϊκών Πόλεων. Στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Δανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Γαλλία αλλάζοντας τα δεδομένα μιας έτσι και αλλιώς ευμετάβλητης αγοράς. Λέτε να φθάσουν και στους αθηναϊκούς δρόμους;

Οι Συνδέσεις  

Το εγχείρημα του «σιδηροδρομικού Βοσπόρου» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το εγχείρημα έχει να κάνει με την δημιουργία υποδομών που θα επιτρέπουν τη σιδηροδρομική σύνδεση λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με εκείνα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Και η προώθηση όλου αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος έχει να κάνει με τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών εναντίον της αναγκαστικής διέλευσης των εμπορευμάτων από τον Βόσπορο.

Ο Κωδικός: Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 4 δις ευρώ και το project φέρει τον κωδικό Sea2Sea. Τα λιμάνια που θα συνδεθούν θα είναι αυτά της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με εκείνα της Βάρνας και του Μπουργκάς (τα δύο μεγαλύτερα και πιιο σημαντικά λιμάνια της Βουλγαρίας) και θα ακολουθήσουν τα λιμάνια της Ρουμανίας.

 Το Αίτημα

Η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα να γίνει έκτακτο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την περίοδο 2025-2026. Γι αυτό και οι αμέτρητες συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με ομολόγους του από την Αφρική ως την Λατινική Αμερική. Κάνει ένα είδος προεκλογικού αγώνα, ενόψει του συγκεκριμένου στόχου.

Τα Ακίνητα της 3ης Ηλικίας

Ένα σενάριο που δουλεύουν στο υπουργείο Οικονομικών έχει ως στόχο να προωθηθούν για πώληση σε συνταξιούχους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Γερμανούς που αποτελούν ένα προνομιακό ακροατήριο) 200.000 κατοικίες περίπου, σε βάθος δεκαετίας, στη βάση ενός προγράμματος κινήτρων.  Τα ελληνικά κίνητρα θα βασιστούν στην εμπειρία της αγοράς που προέρχεται από ανάλογα εγχειρήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η Εξαγορά

Στην εξαγορά μιας νέας ξενοδοχειακής μονάδας στη Μαγιόρκα της Ισπανίας προχώρησε ο όμιλος Sani/Ikos, που ξεκίνησε από τους αδελφούς Ανδρέα και Σταύρο Ανδρεάδη και την Χαλκιδική με το εμβληματικό συγκρότημα στη Σάνη και ακολουθεί μια σταθερή, συστηματική προσπάθεια διεθνούς επέκτασης. Η εξαγορά αφορά το Blau Porto Petro που θα μετονομαστεί σε Ikos Porto Petro σε μια επένδυση που, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την αναβάθμισή του, έχει προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια.

Ο όμιλος Sani/Ikos, υπό τη διαχείριση των αδελφών Ανδρέα και Σταύρου Ανδρεάδη και του Mathieu Guillemin, έχει σήμερα σε λειτουργία ή σε διαδικασία ανακαίνισης για λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια 14 ξενοδοχειακές μονάδες. Το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα που αγόρασε ο όμιλος Sani/Ikos, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2023.

Τα Εύσημα

Τα εύσημα συνεχίζονται. Τα εύσημα από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό το παράδειγμα, της Επιτρόπου  Elisa Ferreira , που έχει την ευθύνη του κρίσιμου χαρτοφυλακίου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η Ferreira δεν προέρχεται από κόμμα που ανήκει στην πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (με κύρια δύναμη, τους Χριστιανοδημοκράτες) αλλά από τους Σοσιαλιστές (η ίδια έχει βρεθεί για 12 χρόνια, από το 2004 έως το 2016, στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (29 Σεπτεμβρίου 2021) δεν κράτησε, ούτε μέτρησε τα λόγια της. Η Επίτροπος Ferreira με αναφορά στο εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 και το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 επισήμανε ότι «η Ελλάδα ήταν πραγματικά πρωτοπόρος και εργάστηκε πολύ σκληρά», προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σας». Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε έγκριση για το ΕΣΠΑ.

Η Απολιγνιτοποίηση: Εξαιρετικό ενδιαφέρον, όμως, έχει και μια ειδική επισήμανση της για τα ενεργειακά και τις δημόσιες πολιτικές σε αυτό τον τομέα. Η Επίτροπος – που έχει περάσει για 3 χρόνια, από το 2016 έως και το 2019, και από θέση ευθύνης (υποδιοικητής) στη Τράπεζα της Πορτογαλίας «χειροκρότησε» τη δέσμευση της Ελλάδας για την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο ως το 2028: «Αποτελείτε παράδειγμα. Έχετε ήδη αναπτύξει πολλές ιδέες για το πώς μπορείτε να κινηθείτε προς τα εμπρός αποδεσμευόμενοι από μια βιομηχανία που έχει στη βάση της την καύση άνθρακα, η οποία δεν έχει μέλλον. Η πρόοδος όπως και οι δεσμεύσεις σας ακούστηκαν και έγιναν γνωστές στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομία» τόνισε η Επίτροπος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories