
Μειωμένες κατά 6,9% κινήθηκαν οι εισαγωγές ελαιόλαδου και παρθένου ελαιόλαδου στις οκτώ μεγάλες αγορές του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου σχετικά με την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του καλλιεργητικού έτους 2020/2021, οι εισαγωγές ελαιολάδου από την Κίνα και την Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 5,2% και 16,5%, αντίστοιχα. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών αυξήθηκαν κατά 8%.
Οκτώ αγορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 81% των εισαγωγών ελαιολάδων και παρθένων ελαιολάδων σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 36%, η Ευρωπαϊκή Ένωση με 15%, η Βραζιλία με 8%, η Ιαπωνία με 7%, ο Καναδάς με 5%, η Κίνα με 4%, η Αυστραλία με 3% και η Ρωσία με 3%.
Τους πρώτους μήνες του καλλιεργητικού έτους 2020/2021, οι εισαγωγές ελαιολάδων και παρθένων ελαιολάδων στις οκτώ κορυφαίες αγορές έφτασαν τους 748.356 τόνους (-6,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους).
Ο παρακάτω πίνακας καταγράφει το εμπόριο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος καλλιεργητικού έτους (2020/2021). Οι εισαγωγές μειώθηκαν στην Αυστραλία (-1,9%), την Κίνα (-5,2%), την Ιαπωνία (-16,5%) και τις περιοχές εκτός ΕΕ (-27,9%), ενώ αυξήθηκε στη Βραζιλία (+1,8%), τον Καναδά (+7,3%), τη Ρωσία (+12,5%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (+0,9 %), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης καλλιεργητικής χρονιάς.

Οι εισαγωγές προέρχονταν κυρίως από την Ισπανία με μερίδιο 29,1% του συνόλου των εισαγωγών (-0,9%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά), Τυνησία με 27,4%, Ιταλία με 20,9%, Πορτογαλία με 10,8%, Τουρκία με 2,7%, Αργεντινή με 2,4%, Ελλάδα με 2,2% και Χιλή με 1,5%.

Όσον αφορά τους όγκους ανά κατηγορία προϊόντων, το 75,8% των συνολικών εισαγωγών ήταν παρθένο ελαιόλαδο, ακολουθούμενο από εισαγωγές ελαιόλαδο με 18.4% και το υπόλοιπο 5,8% από ελιά πυρηνέλαιο.
Όσον αφορά τις επιτραπέζιες ελιές , πέντε αγορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% των εισαγωγών σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 23%, η Βραζιλία με 17%, η Ευρωπαϊκή Ένωση με 16%, ο Καναδάς με 5% και η Αυστραλία με 3%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην Αυστραλία (+24,9%), τη Βραζιλία (+7,3%), τον Καναδά (+20,3%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (+6,4%) και την εκτός ΕΕ (+4,6%), σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών προέρχονταν κυρίως από την Ισπανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Αργεντινή, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Περού.



Latest News

Υψηλά παραμένουν τα αποθέματα μήλων και αχλαδιών
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα αποθέματα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Τι ισχύει με την καύση φυτικών υπολειμμάτων καλλιέργειας
Η καύση φυτικών υπολειμμάτων επιφέρει ποινικές κυρώσεις και μειώσεις στις επιδοτήσεις

Πώς η μείωση της παραγωγής αυγών επηρεάζει την οικονομία διεθνώς
Οι τιμές των αυγών έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 22% στην Ευρώπη και κατά 44% στις ΗΠΑ

Πληρωμές για εκτροφή χοίρων και γουνοφόρων
Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η συγκομιδή οινοστάφυλων σε Ιταλία και Ισπανία
Έκδηλη είναι όμως η ανησυχία των παραγωγών

Ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων με νέες ορθοεικόνες – Ποιες περιοχές αφορά
Παραδείγματα μη ομοιογενών ως προς τη χρήση γης τεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022

Νιτρορύπανση: Έως τις 25 Ιουλίου ενστάσεις κατά των πληρωμών
Ολοκληρώθηκε η 1η εκκαθάριση πληρωμής για τη νιτρορύπανση

Εξισωτική αποζημίωση: Καταβολή ενισχύσεων 8,5 εκατ. ευρώ – Από 12/7 οι ενστάσεις
Συνεχίζονται επιπλέον μηχανογραφικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στις δηλώσεις ΟΣΔΕ με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Γεωργαντάς: Ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα γίνεται πράξη
Οι δράσεις ψηφιοποίησης στο επίκεντρο προγραμμάτων ύψους 1,5 δισ. ευρώ του ΥΠΑΑΤ

Φλώρινα: Αρδευτικά έργα ύψους 41,5 εκατ. ευρώ
Η Φλώρινα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την διαχείριση των υδατικών πόρων