Ο κολοσσός εξόρυξης διαμαντιών De Beers ξεκινά έρευνες στον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας, αναζητώντας πολύτιμα κοιτάσματα θαλάσσιων διαμαντιών.

Η οκταήμερη έρευνα περίπου 800 χιλιομέτρων βυθού στα δυτικά παράλια της Γροιλανδίας, κοντά στην πόλη Maniitsoq, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Δανίας και της Γροιλανδίας (GEUS).

Το GEUS επιβεβαίωσε ότι είχε πραγματοποιήσει την έρευνα για λογαριασμό της De Beers και είπε ότι θα χρειαστούν μήνες προκειμένου να αναλυθούν τα ευρήματα.

Η De Beers, η οποία μαζί με τη ρωσική Alrosa είναι ένας από τις κορυφαίες εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο, δήλωσε ότι η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε βάθος νερού μεταξύ 50 και 200 ​​μέτρων, ήταν προκαταρκτική.

«Το επίκεντρο της μικρής κλίμακας έρευνας πρώιμου σταδίου είναι να κατανοήσει την τοπογραφία της περιοχής», δήλωσε η De Beers.

Είναι γνωστό ότι κοιτάσματα διαμαντιών, που δημιουργήθηκαν υπό υψηλή πίεση σε ηφαίστεια, υπάρχουν στην ξηρά στη δυτική Γροιλανδία.

Τα υπεράκτια διαμάντια είναι γενικά υψηλότερης ποιότητας και απαιτούν υψηλότερη τιμή, επειδή τυχόν πετράδια με ελαττώματα τείνουν να μην επιβιώσουν κατά την εξόρυξή τους από τη θάλασσα.

Από τη δεκαετία του 1990, η παραγωγή διαμαντιών συγκεντρώθηκε στη Ναμίμπια, που αντιπροσωπεύει περίπου το 75% του όγκου παραγωγής.

Στη Ναμίμπια, η De Beers έχει μια κοινοπραξία 50/50 με την κυβέρνηση.

Το νησί της Αρκτικής είναι πλούσιο σε ορυκτούς πόρους αλλά διαθέτει μόνο δύο μικρά ορυχεία παραγωγής. Η εξορυκτική βιομηχανία της κυριαρχείται από μικρές εταιρείες εξερεύνησης, αν και η Anglo American εξασφάλισε μια σειρά αδειών χερσαίας εξερεύνησης το 2018 και το 2019.

Η ζήτηση είναι μεγάλη για ορυκτά, όπως ο χαλκός και το κοβάλτιο, που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η ζήτηση για διαμάντια, η οποία συνδέεται στενά με το ΑΕΠ, είναι πιο αβέβαιη, αν και έχει ανακάμψει από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή